Turska proširuje lov na Gulenove pristalice

Turska vlada nastavlja u inostranstvu, a tako i Austriji, potragu za članovima islamskog Gulen pokreta, kojeg Ankara okrivljuje za neuspeli pokušaj puča.

Izvor: B92

Subota, 10.12.2016.

09:17

Turska proširuje lov na Gulenove pristalice
Foto: Gettyimages

To piše bečki dnevnik "Prese".

Verski predstavnici i vernici se pozivaju da, preko ispostava verske ustanove "Dijanet", prijave pristalice Fetulaha Gulena.

I verski atašei i nadležni savetnik u Ambasadi Turske u Austriji napravili su analizu o aktivnostima pokreta Gulen u toj zemlji, tvrdi "Prese", a u njemu se pominje "Feniks" gimnazija u Beču.

Posebno se ističe uloga udruženja "Akasja", a uručenje nagrade za integraciju u sportu u visini od 1.000 evra ovoj organizaciji od strane ministra spoljnih poslova i integracije Austrije Sebastijana Kurca smatra se primerom kako austrijske vlasti podržavaju Gulenove organizacije.

U Ambasadir Turske u Austriji dva službenika, jedan koji je dugo u službi i jedan nedavno upućeni, otpuštena su zbog navodne bliskosti sa Gulenom, navodi se u izveštaju.

Uz to su klubovi pri Turskoj islamskoj uniji za kulturnu i socijalnu saradnju (ATIB) upozoreni na opasnost infiltracije Gulenista, i da to treba odmah prijaviti.

Takođe je ukazano da ATIB sada, umesto Gulenovog pokreta, treba pojačano da nudi aktivnosti za decu i omladinu.

U izveštaju iz Austrije se ne pominju imena, samo se ukazuje da Numan Gulen, nećak Fetulaha, vođe pokreta, živi u Austriji, i da je odgovoran za aktivnosti tog pokreta u "Alpskoj republici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: