U Kruševcu protest zbog izgradnje zida oko romskog naselja

Više nevladinih organizacija održaće sutra, povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava, protest u Kruševcu.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

00:23

Default images

Protest će biti održan protiv odgovornih za podizanje zida oko dela romskog naselja "Marko Orlović".

Prema navodima Udruženja žena Peščanik, zid dužine 120 i visine dva metra, "prvi i jedini te vrste u opštini Kruševac, sagrađen je tako da zaklanja romsko naselje i to na području, na kojem je planirana gradnja objekata stranih investitora".

"Podsećamo da su 22 nevladine organizacije tokom novembra potpisale zahtev za hitno uklanjanje zida, a da je Regionalni centar za manjine uputio zahtev Poverenici za ravnopravnost da ispita slučaj", stoji u saopštenju.

Udruženje je u saopštenju pozvalo građane i građanke da "podignu glas protiv rasizma, getoizacije i 'zida-izama' svih vrsta, fizičkih i onih u glavama".

Protest pod nazivom "Stop rasizmu-sve smo mi Romkinje i Romi!Rasistički mrak u budžak" počeće u 17 časova ispred zida, na prostoru između 2 kružna toka, preko puta benzinske pumpe. Organizatori su Udruženje žena Peščanik, Mreža Žene u crnom, Mreža žena Rasinskog okruga i Ženski Romski centar "Daje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: