Dačić i Han: Možda naredne nedelje dogovor o poglavljima

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i komesar EU Johanes Han izrazili su očekivanje da se sledeće nedelje može postići dogovor o otvaranju novih poglavlja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

18:53

Dačić i Han: Možda naredne nedelje dogovor o poglavljima
Foto: Tanjug

"Obostrano je konstatovan napredak u procesu evropskih integracija Republike Srbije i očekuje se da se već sledeće nedelje može postići dogovor o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja", piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi, u razgovoru je istaknuta potreba da se u pristupnom procesu zadrži dinamika, uprkos svim izazovima s kojima se Evropska unija suočava.

U tom smislu, ukazano je na poruke sa Samita o zapadnom Balkanu u Parizu u julu 2016, na kome je jasno potvrđena perspektiva članstva i nastavak politike proširenja.

Istaknuta je potreba da se o pitanju značaja proširenja EU prema javnosti komunicira s aspekta pozitivnih efekata na stabilnost Evropske unije i samog regiona, kao i doprinosa koje zapadni Balkan, kao geostrateški važno područje, ima za samu EU i njene građane.

Razgovarano je i o nastavku pregovaračkog procesa u 2017. godini, sa akcentom na reforme koje se sprovode u oblasti ekonomije i ključnim oblastima za modernizaciju srpskog društva i države. Izveštaj o Srbiji za 2016. godinu ocenjen je kao generalno pozitivan i ponovljena je posvećenost nastavku reformskog procesa.

U razgovoru su razmotrena i pitanja regionalne saradnje i važne uloge Srbije u očuvanju regionalne stabilnosti, koja ima veliki značaj i za stabilnost Evropske unije.

Ministar Dačić je ponovio privrženost Srbije unapređenju odnosa sa svim susedima i očekivanja da se sva otvorena pitanja rešavaju bilateralnim putem a ne kroz proces pristupnih pregovora.

Takođe je razgovarano o dijalogu između Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredničku ulogu Evropske unije.

Šef srpske diplomatije ukazao je na potrebu da se u dijalogu uvažavaju interesi obe strane i ostvari napredak u primeni dogovora koji su postignuti u Briselu.

Posebna pažnja posvećena je odnosima Srbije sa Evropskom unijom u oblasti zajedničke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike.

Imajući u vidu interesovanje koje je komesar Han pokazao za pitanja iz okvira Poglavlja 31, koja su veoma prisutna u našoj javnosti, ministar Dačić ukazao da je Srbija duboko posvećena saradnji sa EU u ZSBP i ZBOP, što ne treba sagledavati samo kroz pitanje usaglašavanja Srbije sa odlukama EU.

Intenzivna je saradnja u velikom broju oblasti u kojima Srbija značajno doprinosi Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Srbija je, kada je reč o učešću u operacijama za očuvanje mira UN i EU, po broju ljudstva prva u regionu a osma u Evropi.

Srbija jača kapacitete za učešće u civilnim misijama EU, ima potpisane sporazume o razmeni poverljivih informacija sa EU i o saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom i pokazala se kao kredibilan partner EU u migrantskoj krizi i u saradnji u borbi protiv terorizma.

Srbija značajno doprinosi regionalnoj stabilnosti, u velikoj meri usaglasila je politiku u oblasti kontrole naoružanja i neproliferacije i usvojila Zakon o sprovođenju mera ograničavanja, dodaje se u saopštenju.

Ministar Dačić je na kraju obavestio Hana da su započete pripreme za osavremenjavanje nacionalnih dokumenata u oblasti bezbednosti i odbrane.

Podvukao je i konstruktivnu ulogu i intenzivan dijalog koji je Srbija imala sa EU tokom svog predsedavanja OEBS-u.

Oba zvaničnika su na kraju izrazila interes da se politički dijalog Srbije i EU intenzivira, kao i očekivanje da će se u narednom periodu nastaviti stabilna dinamika otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: