Radeta se smeje na poternicu Haga: Frustrirani su...

Haški tribunal izdao je međunarodnu poternicu za Vjericom Radetom, Jovom Ostojićem i Petrom Jojićem, pod optužbom za nepoštovanje suda.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

16:13

Radeta se smeje na poternicu Haga: Frustrirani su...

Jedna od optuženih na pomen njenog izručenja Haškom sudu reaguje – smehom.

Vjerica Radeta kaže da su u Hagu frustrirani posle oslobađajuće presude Šešelju te da su zato ponovo našli način kako da se bave radikalima.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

“Apsolutno ništa nije tačno. S druge strane, nepoštovanje suda ne postoji kao obaveza za izručenje građana Srbije Haškom tribunalu, tako da nema osnova da se priča o tome. Ne znam ko bi to mogao da se usudi da prekrši Ustav i izruči svoje građane iako nema osnova za to”, kaže Radeta.

Da osnova za izručenje nema smatra i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić

“Mi se nalazio u pravnom vakuumu, s obzirom na to da je Viši sud u Srbiji doneo odluku, odnosno rešenje da nema uslova za izručenje tri naša građanina. Nikakva politička odluka ne može da anulira odluku domaćeg suda”, kaže Ljajić.

Srpskom premijeru smeta što, kako kaže, politička pitanja uvek budu važnija od ekonomskih. Ipak, poručuje:

“Ponašaćemo se odgovorno i zaštitićemo nacionalne interese brinući o našim građanima. Nećemo ugroziti imidž Srbije, a mislim ni prava pojedinaca”, rekao je premijer.

A te pojedince mogao bi da zaštiti i parlament - hapšenje radikala mogao bi da spreči njihov poslanički imunitet koji ih, između ostalog, i štiti od hapšenja.

Ipak, imunitet bi mogao da bude ukinut na predlog administrativnog odbora, a da li je ovakav scenario moguć pokušali smo da saznamo od predsednika tog odbora Aleksandra Martinovića, ali odgovor nismo dobili.

Tribunal je 5. oktobra izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića, Radete i Ostojića. Radeta je zato svesna da ne može da napusti Srbiju, što je ne potresa previše.

“Obilaziću Srbiju, neću da se nameštam da budem glupa kao Florens Artman da me hapse u inostranstvu. Inače. volim i da obilazim Srbiju i možda mi Rasimovo ministarstvo da vaučer”, kaže Radeta.

Haški tribunal je Srbiju već prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju troje radikala. Komentar u ovom sudu nije bilo moguće dobiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: