"Rusija da nauči, igra u Crnoj Gori je završena"

Potpredsednik Atlantskog saveta SAD Dejmon Vilson rekao je da su podaci iz istrage o pokušaju terorizma na izborni dan u Crnoj Gori "uznemirujući".

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2016.

09:12

Foto: GettyImages

Kako kaže, oni "govore o jakom i sumnjivom uticaju Rusije" u Crnoj Gori.

"Rusija treba da nauči da je 'igra završena'. To se ne radi NATO saveznicima, a Crna Gora postaje deo NATO saveza. Vidimo šta istraga pokazuje i zaista su uznemirujući znaci koji govore o jakom i sumnjivom uticaju Rusije ovde. To je indirektna intervencija u suverenoj državi", rekao je u intervjuu "Pobjedi" potpredsednik Atlantskog saveta SAD.

Vilson je pre nekoliko dana boravio u poseti Crnoj Gori i susreo se s crnogorskim zvaničnicima.

On je za podgorički dnevnik, komentarišući pokušaj terorističkog napada, kazao da "postoji problem stranih boraca koji su se borili u Ukrajini i došli su u Crnu Goru".

"To je opasno, ali sam uveren da će crnogorski sistem obezbediti da bezbednosne snage pouzdano upravljaju ovakvim slučajevima i sprečavaju ih. Imate sudstvo, posebno tužilaštvo koje pomaže i koje je pokazalo šta zna. Pustimo da Crna Gora pokaže svetu kako rukovodi ovim procesom", rekao je Vilson.

Crnogorsko tužilaštvo osumnjičilo je 19 osoba za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobar, a među njima su i dvojica "ruskih nacionalista" Eduard Vladimirovič Širkov i Vladimir Nikolajevič Popov, bivši šef Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, kao i Beograđanin Aleksandar Sinđelić koji je, kako se pretpostavlja, učestvovao na ratištu u Ukrajini na strani proruskih snaga.

Tužilaštvo je saopštilo da nema dokaza da je zvanična Moskva umešana u pokušaj terorizma u Crnoj Gori. Kremlj je kategorički demantovao bilo kakvu upletenost u događaje.

Prema navodima Tužilaštva, postoje, međutim, dokazi da je u plan koji je predviđao zauzimanje Skupštine, hapšenje i likvidaciju premijera Mila Đukanovića umešan Demokratski front (DF), odnosno političar iz tog crnogorskog opozicionog saveza.

DF takve navode odbacuje i optužuje Tužilaštvo i vlast da "montiraju proces" protiv tog saveza koji u poslednje vreme razvija bliske veze sa partijom Jedinstvena Rusija, Vladimira Putina, i protivnik je članstva zemlje u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: