Ipak bilo kontakta Rusija - Tramp?

Visoki ruski diplomata i portparol Vladimira Putina rekli su da su ruski stručnjaci bili u kontaktu s nekim članovima osoblja Donalda Trampa tokom kampanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2016.

22:49

Ipak bilo kontakta Rusija - Tramp?
Foto: Gettyimages

To se dogodilo u periodu kada su SAD optužile Rusiju za upad u sistem elektronske pošte Demokratske stranke.

Portparol Trampa je negirao tu tvrdnju, ali je ona ipak pojačala sumnje o odnosu novoizabranog predsednika s Putinovom vladom.

Rusija se nada da će Trampovo predsedništvo doneti bolje odnose sa SAD. Ali, kao znak hladnog realizma po kojem je Putin poznat, Moskva ne očekuje neposredan, drastičan zaokret u zategnutim odnosima.

I dok je Tramp sam rekao da želi da prijateljstvo s Rusijom i udruživanje snaga u borbi protiv terorizma, on je rekao malo šta o tome kako bi to postigao. Predsednik Barak Obama je svoje predsedništvo počeo sa sličnim ciljem, ali je došlo do sukoba oko Ukrajine i Sirije.

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je za AP u Njujorku da su ruski stručnjaci imali kontakte s ljudima iz obe kampanje - i Trampa i Hilari Klinton.

On je rekao da su takvi kontakti "potpuno prirodni, normalni".

"I naši stručnjaci, naši specijalisti za SAD, za međunarodne poslove... Naravno, oni stalno razgovaraju sa svojim kolegama ovde, uključujući i one iz grupe gospodina Trampa", rekao je Peskov.

"Naravno, sasvim je prirodno što ruski stručnjaci pokušavaju da održe dijalog s ljudima iz raznih tabora. Veoma je važno razumeti glavne tokove, i razumeti glavne tendencije, nijanse u stavovima različitih stranaka, različitih tabora ovde u Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je on.

Ranije, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je novinskoj agenciji Interfaks da je "bilo kontakata" sa uticajnim ljudima u okolini Trampa.

"Ne kažem da su svi, ali čitav niz njih je podržavao kontakte s ruskim predstavnicima". Trampova portparolka Houp Hiks je demantovala takve kontakte.

"To se nije dogodilo", rekla je ona.

"Nije bilo nikakve komunikacije između naše kampanje i bilo kojeg inostranog entiteta".

U unutrašnjem krugu Trampa je bio i Pol Manafort, dugogodišnji republikanski operativac koji je bio savetnik ukrajinske pro-ruske političke stranke pre no što je pala zbog navodne korupcije. Manafort je napustio kampanju pošto su obelodanjeni ti kontakti.

Vlada SAD veruje da se Putin možda mešao u predsedničke izbore. Obaveštajci su zaključili da je Rusija odgovorna za "hakovanje" e-pošte Nacionalnog komiteta Demokratske stranke i šefa kampanje Hilari Klinton Džona Podeste, i da ih je dala Vikiliksu koji ih je objavio. Deo te e-pošte je bio neprijatan za kampanju Hilari Klinton i naneo joj je štetu. Rjabkov je medjutim bio uzdržan.

"Mi ne osećamo nikakvu euforiju", rekao je on, pominjući uspone i padove u odnosima Vašington-Moskva, i pod administracijom demokrata, i republikanaca.

"Mi ne bismo želeli da naša javnost ima utisak da smo puni nekih ružičastihm očekivanja. Moram da kažem da su ocene o Rusiji strane članova Trampove kampanje i ljudi iz njegove pratnje, bile prilično oštre. I nismo videli ni jedan razlog da promenimo mišljenje da je predizborna kampanja u SAD, u stvari donela dvostranački anti-ruski konsenzus". Ipak, govoreći oprezno što i priliči špijunu što je on nekada bio, Putin je razjasnio da očekuje mnogo od Trampa. A Tramp je nagovestio da želi mnogo delotvorniji odnos s Putinom nego što je imao Obama. Uz Trampov uspon u Belu kuću u sedištima globalne moći su dvojica koja su, paradoksalno, neverovatno slična i apsolutno različita.

Trampove pohvale ruskog predsednika kao jakog lider, njegova aluzija da SAD mogu napustiti svoje obaveze prema NATO i njegove silne žalbe o navodnoj pristrasni informativnih medija, izgledaju kao paralela Putinovom vidjenju sveta.

Tramp je u više navrata pozivao na bolje odnose s Rusijom, često razmišljajući o ružičastom svetu u kojem Rusija i SAD du složno. U sredu, Putin je učinio isto, iznoseći nadu da će se "degradirani" odnosi dve zemlje poboljšati kada Tramp preuzme dužnost. Putin je, međutim, primetio da nastajanje napetosti "nije naša krivica".

Trump nije pomenuo Rusiju u prvim izjavama posle izbora, ali je jasno rekao da želi dobre odnose sa svim zemljama "koje su voljne da idu s nama". Putin bi bio zadovoljan ukoliko bi SAD odustale od sankcija protiv Rusije zbog aneksija Krima i njenog mešanja u rat u istočnoj Ukrajini. To bi moglo biti privlačno za Trampa koji smatra da je on majstor za dogovaranje.

"Verujem da je Tramp praktičan čovek, on će ukloniti sankcije Rusiji koje su štetne za poslove SAD", rekao je Putinov pomoćnik Sergej Glazjev državnoj novinskoj agenciji TASS.

Američke sankcije su bile jak faktor u ekonomskom padu Rusije poslednje dve godine, zajedno s padom cena nafte, njenog glavnog izvoznog artikla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: