Slučaj Jajinci: Gde, šta, ko?

Istraga o oružju pronađenom u blizini kuće porodice premijera Aleksandra Vučića u beogradskom naselju Jajinci traje, a neki detalji još nisu objavljeni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2016.

10:30

Slučaj Jajinci: Gde, šta, ko?
Foto: Tanjug

Premijer nastavlja redovne aktivnosti i boraviće u Nemačkoj, iako je prema rečima ministra policije u prvi mah bio sklonjen na sigurnu lokaciju.

Otkako se informacija o nađenom naoružanju pojavila u medijima u Srbiji, regionu i svetskim agencijama, pojavilo se mnogo informacija i poluinformacija, a B92.net je na jednom mestu skupio šta se tačno zna, a šta se ne zna.

  • Gde? Oružje je pronađeno u šumi u beogradskom naselju Jajinci, udaljeno oko 30 metara od skretanja na putu (skretanje iz Bulevara oslobođenja ka šumi, na uglu sa Ulicom Jakova Galusa) u neposrednoj blizini porodične kuće porodice Vučić, rekao je ministar policije. Kako je objavljeno u medijima, kuća pripada ocu srpskog premijera, a premijer u njoj često boravi. Kako prema imovinskoj karti premijer u svom vlasništvu ima jednu garsonjeru u Beogradu, dok prema ranijim izveštajima njegovi roditelji žive na Vračaru, pretpostavlja se da ova kuća nije sve vreme u upotrebi.


Mesto gde je policija napravila blokadu, pretpostavlja se da je oružje pronađeno tridesetak metara niz ovu ulicu:
  • Šta? Pronađen je raketni bacač M80 poznat kao "zolja" (protivoklopni, namenjen za jednokratnu upotrebu), četiri ručne bombe (kako je rečeno, dve ofanzivne, dve defanzivne), 100 komada oružja municije kalibra 7,62mm (količina dovoljna za više od tri okvira za pušku M-70, poznatiju kao "kalašnjikov"), četiri ili pet metaka za automatsko naoružanje i 15 metaka nepoznatog kalibra
  • Odakle? Ministar policije je rekao da "zolja" potiče sa hrvatskog ratišta, a dve bombe sa ratišta u BiH. Zbog toga su stupili u kontakt i s bezbednosnim službama u BiH.
  • Ko? Policija je informaciju o oružju dobila od građana koji su u blizini puta "naišli na delimično maskirano naoružanje", rekao je ministar policije.
  • Kada? Oružje je pronađeno u subotu oko 16 časova, a vest je do medija stigla oko 18 časova. U prvi mah je javljeno da je ono pronađeno u automobilu, ali je kasnije ta informacija demantovana
  • Zašto? Zasad nije poznato čije je naoružanje i u koju svrhu je tamo ostavljeno. Ministar policije je rekao da se oružje nalazilo na mestu idealne udaljenosti za napad na kolonu vozila, koja bi zbog konfiguracije terena morala da uspori na tom delu (skretanje, mali put kroz šumu). Takođe, navedeno je da je "zolja" oružje koje se koristi protiv blindiranih vozila. Ministar rada je rekao da je u pitanju priprema ubistva premijera Vučića. Premijer Vučić je rekao da čeka više informacija od agencije BIA, ali je naveo i da je "čudno mesto izabrano" za odlaganje oružja, ostavivši mogućnost da je "u pitanju slučajnost"
  • Obezbeđenje? O bezbednosti premijera vodi računa Vojnoobaveštajna agencija (VOA), dok se o njegovom ličnom obezbeđenju brinu pripadnici elitne specijalne jedinice Vojske Srbije "Kobre". Ministar policije je rekao da Vučićevo obezbeđenje funkcioniše izvrsno, ali da je ova situacija "pitanje za obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite".
  • Novi detalji? Tanjug je objavio da Više javno tužilaštvo istražuje ovaj slučaj, ali da se neće zbog "tajnosti istrage" oglašavati. Zamenik načelnika NKC MUP-a rekao je da se tokom dana očekuju rezultati DNK analize, ali da oni neće biti saopštavani zbog istrage. Ipak, ministar policije je objavio da su pronađeni DNK tragovi "tri osobe, ali da su izmešani i da će biti teško izolovati ih".
  • Posledice? Nekoliko zvaničnika, među kojima i ministar policije, pozvali su pripadnike službi bezbednosti na odgovornost zbog toga što je nastala pretnja po bezbednost premijera i njegove porodice
  • Kako je rekao ministar policije, ovo nije prvi put da je na ovaj način ugrožena bezbednost premijera, kao i da sam premijer nekoliko ranijih puta nije želeo da javno govori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: