Đurić o "velikoj Albaniji": Koji Rama, novi ili stari?

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da ZSO može da bude zasnovana jedino na onome što je dogovoreno Briselskim sporazumom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

21:15

Đurić o
Foto: Tanjug

Osim toga, Đurić je pozvao premijera Kosova Isu Mustafu da se koncentriše na to što je potpisao u vezi sa osnivanjem ZSO.

Đurić je na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu novinarima rekao da Mustafa treba da se koncetriše na Briselski sporazum od 25. avgusta, a ne na ono o čemu priča kosovska opozicija, da će ZSO biti formirana na osnovu sporazuma prema kome nema izvršna ovlašćenja.

"Prihvatili su ZSO na osnovu sporazuma od 25. avgusta koji je potpisao i Isa Mustafa. On nije na štetu bilo koga, ali jeste na korist srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i tu nema nazad", rekao je Đurić. On je dodao da je jedino relevantno ono što je dogovoreno u Briselu, a ne neke interne odluke kosovskog Ustavnog suda "koji nije ni učestvovao u tim pregovorima".

Mustafa je ranije izjavio da su problemi sa opozicijom u vezi sa formiranjem ZSO prevazieni i da će ZSO biti uspostavljena ali, kako je rekao, na osnovu sporazuma koji je prvi potpisan u Briselu i na osnovu odluke Ustavnog suda, koje predviaju da ZSO nema izvršna ovlašćenja.

Đurić je rekao da će, najverovatnije, poslanici Skupštine Srbije u četvrtak od članova Vlade Srbije moći da dobiju odgovore na pitanja o Kosovu i Metohiji. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najavila je ranije da će do kraja oktobra biti održana sednica o situaciji na Kosovu, na zahtev dela opozicionih poslanika.

"Koliko sam informisan, Vlada će u četvrtak odgovarati na brojna pitanja u Skupštini, od kojih će veliki deo, koliko čujem, biti vezan za Kosovo i Metohiju", rekao je Đurić i dodao da je nedavno bio na skupštinskom Odboru za Kosovo i Metohiju, gde su predstavnici svih stranaka mogli da postavljaju pitanja i da dobiju odgovore.

On je, upitan da prokomentariše izjavu albanskog premijera Edija Rame da više ne postoji san o "velikoj Albaniji", rekao da ne zna kom Rami može da veruje.

"Da li Rami koji to izjavi prošle nedelje ili onom koji je pre nekoliko meseci govorio potpuno suprotne stvari", rekao je Đurić.

On je dodao da je u srpskom interesu u svakom slučaju da razvija dobre odnose i sa Ramom i sa Albanijom jer jedino kroz unapređenje tih odnosa može doći do smirenja tenzija sa kosovski političkim elitama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: