Položeni venci na spomenik stradalima u logoru Banjica

Predstavnici grada Beograda i porodica stradalih, položili su venac na spomenik stradalima u koncentracionom logoru Banjica tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 01.10.2016.

15:22

Default images

Minutom ćutanja odata je počast žrtvama banjičkog logora.

Kako je naveo predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Bora Ercegovac, u logoru je stradalo više od 30.000 ljudi, a da je najveći broj logoraša ubijen ili umro u Jajincima.

Poslednji zatočenik logora Banjica napustio je logor 5. oktobra 1944. godine, a dan kada je logor zatvoren smatra se Danom sećanja na žrtve logora u Beogradu i Srbiji.

Član Gradskog veća Beograda Stevo Tatalović rekao je da je taj logor tokom rata bila pojam koji se sa strahom izgovarao, jer su ljudi tu završavali svoje živote samo zato što su rođeni kao Srbi, Jevreji ili Romi.

"Naša obaveza je da se svake godine toga setimo i odamo im poštu, ali i da sebe podsetimo da takve strahote ne smeju nikada više da se ponove. Zato svi mi u svemu što radimo moramo pokazati da je rat ludost i da damo svoj doprinos da nam se on nikada više ne dogodi", rekao je Tatalović.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Bora Ercegovac podsetio je da je kroz taj logor prošlo više od 30.000 ljudi, a da je najveći broj njih završio svoj život na stratištu u Jajincima.

"Svake godine okupimo se da odamo poštu žrtvama i obeležimo dan raspuštanja logora i drago mi je što je danas sa nama i mladi, jer ne smemo zaboraviti žrtve koje su pale da bi mi danas živeli u miru", rekao je Ercegovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: