Sreda, 31.08.2016.

23:32

Dačić o Junkerovom odgovoru: To više neće moći tako

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da Evropska unija nastavlja da drži glavu u pesku, u osvrtu na odgovor Evropske komisije na pismo premijera Srbije.

Izvor: B92

Dačić o Junkerovom odgovoru: To više neće moći tako
Tanjug/AP

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio je u sredu odgovor na pismo Aleksandra Vučića, koji mu je ukazao na antisrpsku politiku u Hrvatskoj i regionu.

“Junker nije odgovorio ni na jedno konkretno pitanje koje je Vučić istakao, nije komentarisao rehabilitaciju fašističkog ustaškog režima NDH, ni oslobađanje ratnih zločinaca iz poslednjeg rata, ni podizanje spomenika ustaškom teroristi Barešiću, ni vređanje srpske države“, naveo je Dačić u saopštenju.

Dodaje da Junker “nije čak rekao ni šta mi nismo uradili“.

“Ja sam to već unapred najavio da se EU pravi gluvonemom kad je antisrpska politika u pitanju. Ali zato je uvek spremna za pridike Srbiji kad joj se nešto u Srbiji ne svidi. To više neće moći tako. Nismo vas pitali za mir u svetu nego za antisrpsku politiku jedne vaše članice, koja ugrožava mir i stabilnost u regionu. Iskreno, nisam ništa ni očekivao, pa onda nisam ni razočaran. Danas čak ni deca više bajkama ne veruju. Kao što sam juče najavio, kao da su lame sa Tibeta, tako se i EU filozofski izjašnjava o 'šaka jada' problemu – antisrpskoj politici. Promašili su temu“, zaključio je Dačić.

Potpredsednik vlade Srbije Nebojša Stefanović rekao je, povodom odgovora Brisela na pismo Aleksandra Vučića, da je bilo bolje da nisu ništa odgovarali ni pisali.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič potvrdila je da je predsednik EK Žan Klod Junker odgovorio na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića i da je u pismu izrazio zabrinutost povodom najnovijeg razvoja situacije u odnosima između Srbije i Hrvatske.

On je u pismu pozvao na povratak konkstruktivnom bilateralnom angažovanju.

Kako navodi Kocijačičeva, Junker je u pismu naglasio da su dobri susedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali i isto tako i sve države članice Unije u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: