Euleks: Nema diskriminacije, smanjujemo broj osoblja

Misija Euleksa je povodom tvrdnji da Srbi neće raditi u sedištu misije navela da nema diskriminacije po etničkoj osnovi i da je reč o smanjivanju broja osoblja.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

14:43

Euleks: Nema diskriminacije, smanjujemo broj osoblja

Negirajući navode o direktnoj ili indirektnoj diskriminaciji osoblja i tvrdnji da nijedan kosovski Srbin od novembra više neće raditi u sedištu Euleksa u Prištini zbog nepoznavanja albanskog jezika, Euleks u saopštenju, koje je potpisala Dragana Nikolić Solomon, ukazuje na to da su u junu zemlje članice Evropske unije odobrile novi mandat Euleksa za sprovođenje novog operativnog plana, koji je u skladu sa novim ciljevima misije.

"Taj plan obuhvata smanjenje zaposlenih za oko 350 stranih i 450 lokalnih pripadnika osoblja, odražavajući brojno manju i usredsređeniju misiju, koja će pružati svoje aktivnosti nadgledanja, podučavanja i savetovanja kosovskim institucijama vladavine prava na strateškom nivou, kao i stalnu podršku u ustavnom i civilnom pravosuđu i u rešavanju izabranih krivičnih predmeta", naveo je Euleks.

"Misija je trenutno u procesu smanjivanja broja osoblja, koji je zasnovan na jasnim, objektivnim i pravičnim principima, bez obzira na etničku pripadnost", navodi Euleks, napominjući da ne može da pruži "nikakve dodatne detalje o ugovornim aranžmanima pripadnika osoblja Euleksa".

Pravna zastupnica Srba Aksel Rajter saopštila je ranije da je skoro sigurno da nijedan kosovski Srbin od novembra više neće raditi u sedištu operacije Euleksa u Prištini zbog nepoznavanja albanskog jezika.

Prema njenim navodima, Srbi su diskriminisani i otpušteni iz Euleksa jer, kako tvrdi, iako znaju srpski i engleski jezik, ne razumeju ili ne govore tečno albanski.

Nakon što su saznali za tu odluku, zaposleni koji su njome pogođeni podneli su predstavku šefu misije Euleksa i relevatnim predstavništvima, iznoseći veoma snažne argumente protiv i ukazavši na posledice koje će prouzrokovati, navodi se u saopštenju.

Rajterova ukazuje da su od šefa misije Euleksa tražili da preispita tu odluku, ali je on, kako se navodi, samo "potvrdio diskriminaciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: