Bliži se bitka za Mosul, milion Iračana kreće ka Evropi?

Zvaničnici UN upozorili su na novu izbegličku krizu u nadolazećim mesecima, navodeći kako bi čak 1,2 miliona Iračana moglo krenuti ka Evropi.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

16:40

Bliži se bitka za Mosul, milion Iračana kreće ka Evropi?
Foto: Thinkstock

Iračani će krenuti ka Evropi, kako se navodi, nakon što započne borba za grad Mosul, piše “Njujork tajms”.

Teroristi Islamske države zauzeli su Mosul pre dve godine.

Portparol Agencije za izbeglice Ujedinjenih nacija Adrijan Edvards rekao je kako su u toku radovi na podizanju čak šest izbegličkih naselja na severu Iraka. Dodao je kako Agencija istražuje i druge opcije ublažavanja najavljenog egzodusa.

Ipak, u izjavi su izneseni detalji priprema za pomaganje građanima Mosula kada nova vojna operacija iračke vlade započne. UN-ova agencija tako priprema smeštaj i hranu za stotine hiljada ljudi.

"Humanitarne posledice te vojne operacije će biti ogromne", kazao je Edvards.

Podsetimo, iračka vlada već mesecima najavljuje kako priprema operaciju ponovnog zauzimanja Mosula. Irački premijer Haider al-Abadi rekao je kako će "Mosul biti oslobođen u 2016. godini".

Skoro 3,4 miliona Iračana izbeglo je iz svojih domova u zadnje dve i po godine, a nakon bitke za Mosul taj bi broj mogao bi porasti na 4,6 miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: