Može li Vučić do "i vuk sit i ovce na broju"

Mandatar za novu vladu Srbije se žali na pritiske, a B92 je pokušao da dobije odgovor na pitanje - ko to i da li uopšte pritiska Aleksandra Vučića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2016.

17:21

Može li Vučić do
Foto: Tanjug

Iako je najavio da će Vlada biti formirana u najkraćem roku, nedavno je ipak priznao - "suočavam se sa velikim pritiscima i zato možda formiranje vlade prepustim nekom drugom".

"Ja verujem u njegovu energiju, snagu i patriotizam i on neće dozvoliti da vlada dobije nekog drugog mandatara. Čovek razmišlja kako da se stvar reši i da ovce budu na broju i vuci siti", kaže Dragomir Karić iz PSS.

Dušan Pavlović iz pokreta "Dosta je bilo" ne veruje u Vučićeve reči.

"Čovek koji ima većinu u parlamentu i sve stranke hoće sa njim, tvrdi da ima problem da napravi vladu. Koliko naivni treba da budete pa da poverujete u to", kaže Pavlović.

Za Dušana Petrovića pritisci i razlozi za to što Srbija nema vladu uopšte nisu tema.

"Svi sad treba da se bavimo ko pritiska Aleksandra Vučića, da li će da izdrži ili neće da izdrži, kome će da da glasove. Mislim da njemu to ne pada na pamet, a i zašto bi. On treba da dođe ovde, da preglod ministara, da se to izglasa i da Srbija krene dalje", kaže Petrović.

Nekadašnja Vučićeva stranačka koleginica, poslanica iz redova SRS Vjerica Radeta kaže da Zapad uslovljava, a da se sa Istokom dogovara.

"Očigledno postoje različiti interesi, ko treba da bude, šta da bude prioritet, s tim se on bori. Istok nikada ne pritiska, sa njima se dogovara i oni ne uslovljavaju, a ovi drugi, boga mi, uslovljavaju", kaže ona.

Kandidat za ulazak u vladu je i SPS, a njihov predstavnik Novica Tončev očekuje da će "Vučić uspeti da formira vladu" iako trpi pritiske sa svih strana.

"Mislim da ima pritiske i sa strane, i iz Evrope, i od ambasadora, i u njegovoj stranci, ali mislim da će uspeti da sastavi vladu", kaže on.

Šef poslaničkog kluba naprednjaka Aleksandar Martinović navodi da je "mnogim državama u interesu da u Srbiji imaju svog čoveka i to slabog s kojim mogu da manipulišu.

"Ali kada vršite pritisak na Aleksandra Vučića on je sve jači", kaže Martinović.

Za poznavaoce prilika, Vučić ima problem jer ima obavezu i prema biračima koji su lično njemu ukazali veliko poverenje, ali i prema brojnim interesnim grupama

"Kako naći najbolji imenitelj da se zadovolje interesi velikih, ali i da ostanete ozbiljna država koja će sama kadrirati", kaže Đorđe Vuković iz CeSID-a.

Na drugoj strani, analitičar Dušan Janjić kaže da je veći problem "ko koga neće".

"Mislim da su borbe oko energetike, infrastasrukture i oko orijentcije zemlje. Za tu orijentaciju - jedno je energetika a drugo je Kosovo", kaže Janjić.

A ministar u tehničkoj vladi, Aleksandar Vulin, tvrdi da zna odakle stižu pritisci, ali nije želeo da svoja saznanja podeli sa javnošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: