Kovač: Ako Srbija uhapsi građanina HR - oštre sankcije

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač izjavio je da bi se Srbija suočila sa oštrim sankcijama ako bi uhapsila nekog građanina Hrvatske.

Izvor: B92, Dnevnik.hr

Sreda, 20.07.2016.

19:47

Kovač: Ako Srbija uhapsi građanina HR - oštre sankcije

On je za Dnevnik Nove TV dodao i da Srbija što pre mora da krene u izmenu Zakona o univerzalnoj jurisdikciji.

Kovač je i pre nekoliko dana novinarima rekao da će Srbija morati da suspenduje Zakon o univerzalnoj jurisdikciji i sarađivati s Haškim sudom i sve odluke primenjivati i uvažavati, ponoviši zahteve koje je hrvatska strana iznosila kao uslov da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24.

“Smatram skoro nemogućim da bi srpska Vlada imala hrabrosti učiniti tako nešto jer bi morala računati na kontramere. Jedna od tih mera je apsolutna blokada pregovora u procesu pristupanja EU“, naglasio je Kovač.

On je rekao i da će blokirati bilo kakve optužnice koje Srbija aktivira.

“Vreme je da Srbija počne razmišljati o tome da postoje zapovednici srpskih snaga koji su bili uključeni u agresiju na Hrvatsku, pa neka njih istražuju“, zaključio je Kovač.

Hrvatska nema snagu da blokira Srbiju ni nekoliko meseci, a kamoli decenijama kako najavljuju pojedinci, kaže profesor FPN u Zagrebu Dejan Jović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: