"Ne može se trgovati srpskom istorijom"

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je da srpska istorija nije nešto čime se može trgovati, niti nesto što može postati baština nekog drugog naroda.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

16:33

Foto: Tanjug, arhiva

Vulin je, komentarišući nedavnu izjavu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja koji je na svom Fejsbuk profilu objavio da su u Kosovskom boju učestvovali albanski prinčevi sa svojim vojnicima, rekao da je albanski narod dobio državu 1912. godine i da je to jedina država o kojoj se može govoriti, obzirom na to da je KiM deo Srbije, a ne država.

"Da biste imali princa verovatno biste morali da imate i državu u kojoj je taj princ nekakav vladar. Kao što znamo, albanski narod je državu dobio 1912. godine i to je jedina država o kojoj se može govoriti, pošto Kosovo i Metohija nisu država, ovo je Srbija", podvukao je Vulin.

On je rekao da poštuje albansku istoriju, ali da ne želi da ona postane istorija njegovog naroda.

"Poštujem albansku istoriju, ali srpska istorija nije nešto čime se može trgovati niti nesto što može da postane baština nekog drugog naroda. Izgleda kad nemate svoje onda hoćete da uzmete tuđe, a to je nešto što Srbi nikada nisu dopuštali", naglasio je Vulin.

On je istakao da je ponosan na istoriju srpskog naroda i tragove koje je ostavio i na prostoru Kosova i Metohije, te da nikad ne bi pokušao da od albanske istorije pravi srpsku.

"Zanimljivo je da sada, sedam vekova posle Kosovskog boja, Albanci pokušavaju da se vrate tamo odakle su tako uporno bežali. Srpska vojska pre Kosovskog boja bila je pričešćena u pravoslavnoj crkvi. Izgleda žele da se vrate tamo odakle su bežali", rekao je Vulin.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pokrenuo je pre dva dana inicijativu da se na Gazimestanu podigne spomenik Albancima stradalim u Kosovskom boju za koji je naveo da je jedan od najvažnijih u istoriji Kosova i Balkana.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu između ostalog napisao da su u Kosovskom boju učestvovali albanski prinčevi sa svojim vojnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: