Stoltenberg: Moskva pokušava da stvori zonu vojnog uticaja

Moskva pokušava da stvori "zonu vojnog uticaja", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2016.

10:28

Stoltenberg: Moskva pokušava da stvori zonu vojnog uticaja
Foto: Gettyimages

On je dodao da je alijansa uočila velike i agresivne manevre na ruskoj strani.

"Mi smo posmatrali masivnu militarizaciju na granici NATO-a na Arktiku, Baltiku, od Crnog do Sredozemnog mora", rekao je Stoltenberg za nemački Bild.

Odluku alijanse o raspoređivanju bataljona u baltičkim državama i u Poljskoj, Stoltenberg opravdava tvrdnjom da je NATO "registrovao agresivne, nenajavljene, velike manevre na ruskoj strani", prenosi AFP.

"Naša odluka je doneta u cilju odbrane. Ne želimo da izazovemo sukob - želimo da sprečimo sukob. Zzelimo da pokažemo našim partnerima da smo tu kada smo im potrebni", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Ministri odbrane NATO-a u utorak su odobrili slanje četiri bataljona, od 800 do 1.000 vojnika, u tri baltičke zemlje i u Poljsku.

Rusija se žestoko protivi širenju NATO-a u zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, zbog čega je prošlog meseca najavila tri nove podele u svom jugozapadnom regionu kako bi odgovorila na, kako navodi AFP, "pojačano vojno prisustvo duž njenih granica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: