HDZ: Imamo 76, Orešković pada ukoliko ne podnese ostavku

HDZ tvrdi da je obezbedila neophodnu saborsku većinu za rušenje premijera Tihomira Oreškovića ukoliko on ne podnese ostavku.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2016.

13:56

HDZ: Imamo 76, Orešković pada ukoliko ne podnese ostavku

Kako kažu, potom će se ići na rekonstrukciju vlade s novim mandatarom, koji ne mora biti iz te stranke.

To je u izjavi novinarima ispred Banskih dvora rekao generalni sekretar stranke Domagoj Ivan Milošević uz tvrdnju da je Klub zastupnika te stranke jedinstven.

Domagoj je rekao da razgovaraju svi sa svima i da očekuje da će se do rešenja doći brzo.

Hrvatski mediji, međutim, primećuju da nova saborska većina očito ne podrazumeva i zastupnike Mosta.

Potom bi, rekao je Domagoj, bio predložen novi mandatar ,koji ne mora po pravilu da bude iz HDZ-a. On nije isključio mogućnost da to bude uveliko spominjani Zdravko Marić, aktuelni ministar finansija, inače, nestranačka ličnost u vladi.

Domagoj je rekao i da su državni i partijski interesi ispred ličnih interesa šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i da će on, ako dođe do rekonstrukcije vlade, ostavku podneti u skladu sa zakonskim rokovima.

Funkcioner HDZ-a tvrdi i da ta stranka ima sigurnih 76 zastupnika za rušenje Oreškovića.

"Apsolutno ne razmišljamo o opozivu inicijative za opoziv premijera Oreškovića. Nažalost razmišljanja Mosta (manje članice vladajuće koalicije, pomogla su da ova vlada dođe u slepu ulicu. Molim da razmisle o čemu se radi. U kojoj se situaciji nalazi zemlja", rekao je Domagoj i dodao da trenutno stanje u Hrvatskoj i hrvatske javne finansije nisu zavidni.

Zato, u HDZ-u radimo na rekonstrukciji vlade koja će značajno brže voditi zemlju napred, a procedura se, dodao je, zna - prvo nepoverenje Oreškoviću, a potom novi mandatar.

"Razgovara se sa svima onima u hrvatskom parlamentu koji su svesni situacije i odgovornosti. Činjenica je da nema vremena za nove izbore", rekao je Domagoj novinarima.

On je podsetio da je HDZ s punim uvažavanjem ušla u "politički brak" sa Mostom. Dodao je da HDZ ima 65 mandata, te da je to dominantna većina, koja se mora poštovati.

Rekao je da se nije čuo s premijerom Oreškovićem, ali i dodao da ne vidi razlog da premijer sebe dovodi u situaciju da ga ruše oni koji su ga postavili.

"To je, međutim, stvar gospodina Oreškovića", rekao je.

Domagoj je kazao da u HDZ-u nema podela, te da Hrvatska nije pred bankrotostvm i da nema nikakve drame.

"Političari su ti koji moraju omogućiti da se hrvatski potencijal iskoristi u korist hrvatskih građana da budemo među bogatijim državama", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: