442 do poglavlja 23

Da li su Hrvatska i Srbija bliže prevazilaženju problema otvaranja poglavlja 23?

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

16:34

Default images
Foto: Beta, AP

Sastanak srpskog predsednika i hrvatske predsednice i pomirljivi tonovi iz Sarajeva otvaraju pitanje da li su strane spremne za obostrano prihvatljivo rešenje.

Dve strane su blizu dogovora. To je interes ne samo Zagreba i Beograda već i Brisela, smatra poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke u Bundestagu Josip Juratović.

"Nadam se da će u razgovorima Srbije i Hrvatske, koje snose najviše odgovornosti, da se ipak napravi dogovor i da će nadvladati svest da je otvaranje poglavlja bitno i za jednu i za drugu stranu", kaže Juratović.

Plan je da poglavlja 23 i 24 budu otvorena u junu. Bez obzira na pritisak Evrope, Hrvatska još uvek zvanično nije rekla da otvaranju poglavlja.

"Mi smo jako oprezni u Evropskoj uniji kada se spominju bilo kakvi datumi, pogotovo kada se radi o području Zapadnog Balkan, ali se nadam da će to biti brzo rešeno, ne znam da li će biti u junu, ja se nadam da će biti u junu", kaže Juratović.

Za zvanični Beograd nema dileme da je Srbija ispunila sve zadatke. Na drugoj strani, za stručnu javnost kompromisom Zagreba i Beograda u ovom slučaju na dobitku bi bili svi.

"Evidentno je da je diplomatskim kanalima rađeno da se nađu te formulacije koje bi deblokirale ovaj proces, a sa druge strane čuli smo juče određenu vrstu pomirljivih tonova između hrvatske predsednice i sprskog predsednika. Mislim da je to jedna kombinacija koja je dobra za sve strane u ovom procesu", kaže Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: