Niš: Radnici u znak protesta prespavali na groblju

Oko 60 radnika JKP "Gorica" u Nišu drugu noć zaredom prespavalo je na klupama u kapeli na Novom groblju i u radionici za izradu spomenika.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

12:21

Niš: Radnici u znak protesta prespavali na groblju
Tanjug

Oni su to učinili u znak protesta zbog toga što već mesecima ne primaju platu.

Zaposleni su rekli da ne idu svojim kućama i zbog protesta, ali i zbog toga što nemaju para da plate prevoz. Oni su poslednji put platu primili početkom januara, a sada očekuju isplatu zarade za avgust 2015. godine.

Radnik "Gorice" Ivica Stevanović rekao je da ih je direktor juče obišao i obećao da će grad uskoro iz budžeta uplatiti sredstva za oporavak "Gorice" i isplatu plata, ali da oni više ne mogu da čekaju ni dan.

"Ostali smo bez i jednog dinara, nemamo para ni za hleb. Radimo, a gladujemo i mi i naše porodice", rekao je Stevanović za Betu.

Radnici "Gorice" ističu da nikako ne mogu da shvate gde "nestaje" novac od sahrana i izradu spomenika. Prema njihovim rečima svakodnevno odrade u proseku šest do sedam sahrana, a jedna košta izmedu 40.000 i 100.000 dinara.

"Gorica", podsećaju, izrađuje i nadgrobne spomenike i od toga dobro zarađuje, ali novac kao da u "bunar propada". Direktor "Gorice" Igor Jovanić izjavio je za Betu da jedini izlaz za "Goricu" predstavlja dokapitalizacija.

"Grad Niš je oktobra prošle godine doneo odluku o dokapitalizaciji 'Gorice' sa 100 miliona dinara, ali je do sada dokapitalizacija urađena sa 50 miliona dinara", kazao je Jovanić.

On je rekao da je račun "Gorice" blokiran zbog duga od 88 miliona dinara, a najveći deo tog duga predstavljaju potraživanja zaposlenih za zaostale plate.

Predstavnici grada Niša za sada se nisu oglasili povodom protesta radnika "Gorice". U preduzeću ima 214 radnika, a menadžment je predložio smanjenje broja zaposlenih na 160.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: