Stefanović: Lažna levica svaki put izneverila

U Srbiji postoji potreba za jednakošću, solidarnošću, socijalnom pravdom i socijalnom državom, poručio je predsednik Levice Srbije Borko Stefanović.

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2016.

13:37

Stefanović: Lažna levica svaki put izneverila
Foto: Beta

Međutim, kako kaže, problem je što su oni koji su se predstavljali kao levica svaki put okrenuli leđa radnicima.

Stefanović je, posle polaganja venaca na spomenik vođi socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija, rekao da je u svetu rada u Srbiji situacija veoma teška.

"Niko se ne pridržava Zakona o radu, zamrlo je sindikalno organizovanje, jer njihove vođe prave stalne kompromise sa vlašću, ko god je na vlasti", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, perspektiva levice u Srbiji je dobra, mada to građani, rekao je, nisu prepoznali.

Stefanović je istakao i da u Srbiji niko ne obeležava Prvi maj - sindikati zbog Uskrsa, a od partija leve orijentacije postoje samo Levica Srbije i Socijaldemokratska unija (SDU), dok su ostalo partije "lažne levice".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je građanima Međunarodni praznik rada, Prvi maj navodeći da "zajedno moramo da gradimo društvo jednakih šansi i socijalne pravde".

Praznik je ustanovljen u znak sećanja na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme.

Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma.Kao odgovor, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane.

Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.

U Srbiji, prethodnih godina, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" organizovali su u protestne šetnje i okupljanja.

Ove godine, Savez samostalnih sindikata Srbije (S S S S) poručio je zaposlenima da, s obzirom na to da Prvi maj ove godine pada na veliki hrišćanski praznik Uskrs, provedu u duhu vekovne tradicije, u krugu najbližih i porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: