Kimov fijasko: Propao pokušaj lansiranja rakete

Severna Koreja nije uspela da lansira balističku raketu za koju stručnjaci veruju da je srednjeg dometa.

Izvor: B92

Petak, 15.04.2016.

07:16

Kimov fijasko: Propao pokušaj lansiranja rakete
Foto: Beta/AP, arhiva

Pjongjang je pokušao da ispali raketu uprkos međunarodnim sankcijama zbog takvih ranijih poteza.

Neuspešno lansiranje, do kojeg je došlo na dan kada zemlja slavi "Dan sunca" odnosno rođendan dede aktuelnog severnokorejskog vođe Kim Il Sunga, usledilo je nakon što je zemlja u januaru izvela četvrto nuklearno testiranje, što je izazvalo nove sankcije UN-a.

Uprkos tome Severna Koreja je nastavila testiranja, pod budnim nadzorom čelnika Kim Džong Una. Prema američkim podacima postoji mogućnost izvođenja i petog nuklearnog testa.

Danas je rođendan dugogodišnjeg lidera Kim Il Sunga, koji se masovno obeležava u Severnoj Koreji, a 2012. bio je obeležen pokušajem ispaljivanja rakete dugog dometa koji takođe nije uspio.

Američko ministarstvo odbrane objavilo je da je lansiranje zabeleženo u 5:33 po lokalnom vremenu, a zatim je primećen neuspeh lansiranja. Stejt department je pozvao Severnu Koreju da se suzdrži od akcija i retorike koje dodatno dižu napetosti u regionu, prenosi Hina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: