"Panama": Srpski biznismeni, "Milošević i Kipar"

U dokumentima koji otkrivaju načine za pranje novca i utaju poreza preko ofšor kompanija nalaze se i imena srpskih državljana.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 05.04.2016.

12:36

Kako su prenele “Večernje novosti“, u dokumentima se pominju imena više od stotinu biznismena iz Srbije, a istraživačka mreža Krik je objavila da se među njima nalaze Vuk Hamović, Zoran Drakulić, Igor Sabo i kum Slobodana Miloševića Slobodan Anđić.

Dokumenta objavljena u ICIJ bazi otkrivaju i nove detalje o značajnom slučaju iz devedesetih - iznošenju srpskog novca na Kipar.

Tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević sa svojim saradnicima je, posredstvom ofšor kompanija, na Kipar izneo preko milijardu nemačkih maraka ukradenih od građana Srbije, navodi KRIK.

U dokumentima se nalazi i ime srpskog biznismena Milana Popovića, koji je u partnerskom poslu sa Konstantinom Malofejevim, ruskim tajkunom koji je blizak predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Takođe, navodi se da je biznismen Vojin Lazarević 2007. godine kupio jednu ofšor firmu sa Sejšela, čija svrha nije poznata, dok se ističe da je na spisku i Ljiljana Mišković, supruga Miroslava Miškovića koja se 2014. godine dopisivala sa agentima agencije Mosak Fonseka kako bi joj otvorili kompaniju koja bi se bavila investicijama niskog rizika.

Dodaje se i da je jedan od najbogatijih srpskih biznismena Filip Cepter sarađivao sa sumnjivim advokatom i trgovcem naftom Alenom Biondom iz Švajcarse, koji je, prema izveštajima UN, bio umešan u manipulacije sa naftom u Iraku.

Projekat “Panama pejpers“ pokazuje da ruski novac i poslovi često u Srbiju dolaze skriveni iza kompanija registrovanih u poreskim rajevima. Baza otkriva četiri bogata Rusa koji na taj način posluju u Srbiji, a neki od njih se nalaze na listi lica kojima je zabranjeno da putuju i posluju u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: