Bećirović: Očekivali smo doživotnu za Karadžića

Presuda Radovanu Karadžiću u Hagu je dokaz da je pravda ipak dostižna, rekao je za B92 Fikret Bećirović Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2016.

20:43

Bećirović: Očekivali smo doživotnu za Karadžića

"Očekivali smo da će Karadžić dobiti doživotnu kaznu i da će biti kažnjen po svim tačkama optužnice: Po našem mišljenju nije u redu što je oslobođen optužbi za genocid u sedam bosanskih opština, tokom rata u BiH od 1992. do 1995.", rekao je on.

Bećirović smatra da su to bili "prvi genocidi koji su se dogodili i da je kataklizma u BiH krenula sa njima".

"Zadovoljni smo presudom u smislu što je osuđen za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovečnosti, ubistva i kršenje zakona i običaja ratovanja i drugih zločina tokom agresije. Tih sedam opština koje nisu uzete za slučaj genocida, mi pretpostavljamo da je zbog toga što je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu. Reč je o udruženom poduhvatu sa srpskim vlastima, dakle na relaciji Pale-Beograd. U njemu su učestvovali i Radovan Karadžić i Slobodan Milošević i Arkan...", naveo je on.

Bećirović je naglasio da do pomirenja, ipak doći, ali da zločinci moraju biti kažnjeni.

"Mislim da ipak mora doći do pomirenja, ali moramo da shvatimo šta je bila istina, a trenutno ima više tumačenja istine. Mora postojati saradnja među ljudima i moramo se okrenuti budućnosti. I moramo kazniti počioce i izvesti ih pred lice pravde, ali ostalo je još zločinaca koji čekuju presudu", zaključio je on.

Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko veće proglasio krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih opština.

Na ovu presudu i tužilaštvo Haškog tribunala ima pravo da uloži žalbu. Više u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: