Igra prestola u Kijevu: Jacenjuk preživeo glasanje

Ukrajinski parlament nije izglasao nepoverenje Vladi premijera Arsenija Jacenjuka, čiju ostavku je zahtevao predsednik Petro Porošenko.

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2016.

19:18

Igra prestola u Kijevu: Jacenjuk preživeo glasanje
foto: Beta/AP

Negativnu ocenu Jacenjukovom kabinetu dala su 194 poslanika, protiv su bila dva, a uzdržanih je bilo 12, što nije bilo dovoljno za obaranje Vlade.

Prema ukrajinskom zakonu, za izglasavanje nepoverenja Vladi neophodni su glasovi najmanje 226 poslanika.

Sukob Jacenjuka i Porošenka datira od avgusta prošle godine, kada je premijer otpustio jednog zvaničnika zaduženog za istragu sumnji da su pojedini članovi njegovog kabineta bili korumpirani.

Otkaz je dobio šef Nacionalne finansijske inspekcije Nikolaj Gordijenko, čija otkrića članovi partije Petra Porošenka nazivaju samo vrhom ledenog brega.

Upravo ovakva izjava i navodne namere Jacenjuka da samostalno pregovara sa Nemačkom o eventualnom pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji ponovo stvaraju jaz između predsednika i premijera države u haosu.

Gordijenko je navodno došao do informacija da su pojedini članovi Jacenjukovog kabineta bili umešani u korupcionašku aferu vrednu više od 30 miliona dolara.

Ipak, Jacenjuk je na to odgovorio otkazom Gordijenku i rečima da je Gordijenko pristrasan i da ne može nezavisno da obavlja posao koji mu je bio poveren.

Problemi u unutrašnjoj organizaciji vlasti u Kijevu produbljeni su 1. aprila kada je Jacenjuk otputovao u neočekivanu posetu Angeli Merkel.

Poseta, uprkos diplomatskim protokolima, nije najavljena, a ukrajinski mediji su je gotovo ignorisali i time se opredelili za stranu koju zastupa predsednik Petro Porošenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: