Sutra novo suđenje za zločin posle "Oluje"

U zagrebačkom Županijskom sudu sutra počinje novo suđenje bivšim pripadnicima policijske antiterorističke jedinice "Lučko" Frani Drlji i Boži Krajini.

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2016.

12:55

Default images

Njih dvojica su u junu 2014. nepravosnažno oslobođeni za ubistvo srpskih civila u selu Grubori kod Knina, nakon akcije "Oluja" 1995. godine.

Krajem prošle godine Vrhovni sud prihvatio je žalbu tužilaca na oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje pred izmenjenim sudskim većem, podseća Hina.

Umesto sudije Zdravka Majerovića, koji je Drlju i Krajinu oslobodio zbog nedostatka dokaza, novo suđenje će voditi sudija Ivan Turudić.

Tužilaštvo je Drlju teretilo za neposredno počinjenje zločina nad šestoro civila, kao i za nesprečavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za komandnu odgovornost.

Tokom dve i po godine prvog suđenja ispitano je više od 70 svedoka, među kojima i niz bivših specijalaca i njihovih zapovednika, od Željka Sačića, koji je u odvojenom postupku bio osumnjičen da nije poduzeo ništa kako bi sprečio zločin ni kaznio počinitelje, do ratnog zapovednika cele specijalne policije Mladena Markača.

Dvojica optuženika od početka su poricali krivicu, a Drljo je u svojoj odbrani kazao i da ga, kao "oficira, vernika i čoveka", zgrožava zločin opisan u optužnici.

Drljo i Sačić bili su osumnjičeni i zbog zločina u selju Ramljani, a zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo u januaru je obustavilo istragu u tom slučaju.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska voza kojim je državni vrh nakon "Oluje" išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti, koji je u aprilu 2011. pronađen obešen u šumi pored Otišića.

Iako je policija izvestila da je u pitanju samoubistvo, Sačić je javno izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: