Vlada pred Tribunalom zbog slučaja "radikali"

Haški tribunal pozvao je Vladu Srbije da na sudskoj raspravi 10. februara dodatno obrazloži šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje članova SRS.

Izvor: B92

Sreda, 03.02.2016.

19:39

Default images

Tribunal je zatražio da budu uhapšeni Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića zbog nepoštovanja suda.

Raspravno veće Tribunala utvrdilo je u odluci da je "nastavak odbijanja Srbije da ispuni nalog za hapšenje neprihvatljiv".

Vlada Srbije je početkom decembra prošle godine, u pismu predsedniku Tribunala Karmelu Ađijusu pokrenula "inicijativu da se razmotri mogućnost" da predmet protiv troje radikala bude "ustupljen" pravosuđu Srbije.

Srbija je to istakla u svom prvom izveštaju o naporima koje ulaže da udovolji nalogu, koji je u Hag stigao 2. februara, napominjući da sada čeka odgovor predsednika Tribunala.

Raspravno veće obavezalo je Srbiju, krajem prošle godine, da takve izveštaje sudu šalje jednom mesečno.

Prema oceni veća, kom predsedava sudija Alfons Ori, inicijativa Srbije pokrenuta kod predsednika Ađijusa ne oslobađa Vladu obaveze da sprovede nalog Tribunala za hapšenje Jojića, Radete i Ostojića.

O novonastaloj situaciji biće reči na raspravi zakazanoj za iduću sredu, na koju su pozvani predstavnici Srbije.

Nalog za hapšenje troje radikala Tribunal je izdao 13. januara prošle godine, a Beograd do danas nije postupio po njemu.

Optužnica je podignuta još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015, uz obrazloženje da to čini zato što Srbija nije uhapsila optužene.

Tribunal je Radetu, Jojića i Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Prema optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić su "zastrašivali, uznemiravali, nudili mito" dvojici svedoka u procesu protiv Šešelja.

Optužba tvrdi da su radikali dvojicu svedoka, koji su sarađivali s haškim tužilaštvom, pritiskali da ne svedoče protiv, nego u odbranu Šešelja, primoravali ih da potpišu lažne izjave, davali im novac i nudili im zauzvrat zaposlenje u SRS-u.

Kako je navedeno u optužnici, ti svedoci su lažno svedočili na jednom od suđenja Šešelju zbog nepoštovanja suda, dajući unapred naučene odgovore koje su dobili od Jojića, Radete i Ostojića, za šta su bili plaćani i do "500 evra mesečno".

Vojislav Šešelj, koji je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, u periodu 1991-93, od novembra prošle godine čeka presudu Tribunala na privremenoj slobodi u Srbiji. U pritvoru Tribunala bio je od februara 2003. kada se dobrovoljno predao.

Šešelj je više puta izjavio da se dobrovoljno neće vraćati u Hag, uprkos naredbama tamošnjih sudija, a isto su, posle objavljivanja optužnice protiv njih, rekli i Radeta, Jojić i Ostojić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: