Ubijen ključni čovek Hezbolaha

Ključni čovek Hezbolaha Samir Kantar ubijen je u raketnom napadu blizu Damaska u Siriji, saopštio je Hezbolah, a piše BBC. Libanci za napad krive Izrael.

Izvor: B92

Nedelja, 20.12.2015.

09:39

Default images
Foto: GettyImages

Izrael je Kantara 2008. godine oslobodio u razmeni zatvorenika sa Hezbolahom. Bio je u zatvoru od 1979. godine zbog ubistva koje je počinio sa 16 godina, kada su ubijeni policajac i njegova 4-godišnja ćerka. Njegovo oslobađanje izazvalo je dosta burnu reakciju.

Oni ne žele da komentarišu optužbe Hezbolaha.

„Ne želim niti da potvrdim niti da negiram bilo šta sa tom temom“, izjavio je Joav Galant, izraelski ministar.

Međutim, on je dodao „da je dobro da ljudi kao što je Samir Kantar više neće biti deo ovog sveta“.

Za Kantara se veruje da je, od kako je na slobodi, postao ključna figura u Hezbolahu.

Podsećamo, Hezbolah je poslao na stotine boraca u Siriju da se bore uz snage koje su lojalne predsedniku Bašaru al Asadu.

Stejt department SAD je u septembru izjavio da je Kantar postao „jedna od najvidljivijih i najpopularnijih“ članova Hezbolaha.

„Od kako se Kantar vratio imao je operativnu ulogu, a pomagao je u Iranu i Siriji u izgradnju infrastrukture Hezbolaha“, naveo je Stejt department.

Rakete su pogodile zgradu u Jaramanu blizu Damaska u subotu uveče. Ta oblast je veliku uporište vladinih snaga.

„Dva izraelska aviona izvela su napade u kojima su ciljali zgradu u Jaramanu i pogodili to mesto sa četiri rakete“, navode militanti koji podržavaju Asada.

Osim toga, ističe se da je Izrael tokom sukoba u Siriji izveo veliki broj takvih napada kojima je ciljan Hezbolah.

Inače, Kantar je bio poznat kao „dekan libanskih zatvorenika“ tokom vremena koje je proveo u zatvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

7 h

Podeli: