"Putin nije lud, sukob sa Turskom je rat sa NATO"

Dan po obaranju ruskog aviona od Turske Rusija i dalje razrađuje mere kojima će odgovoriti.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

20:25

Default images

Najavljeno je da će se u bazu u Latakiji postaviti PVO sistemi, da će bombardere pratiti od sada lovci, Duma priprema svoj paket mera, veterinarska služba je našla neispravnosti u turskoj piletini, demonstranti su kamenjem i jajima zasuli Ambasadu Turske...

Na svim naslovnim stranama vodećih ruskih novina jedna jedinstvena tema – obaranje ruskog bombardera sa naslovom “Rusija zatvorila Tursku”, pišu "Vedomosti".

Gubitke u ratu razrađuje "Novaja gazeta", koja je sračunala da je i po turskim podacima ruski avion u vazdušnom prostoru Turske bio svega šest sekundi.

U "Komersantu" više pišu o posledicama i mogućim ruskim reakcijama pod naslovom “Pucanj za raskid, Turska nanela udar odnosima sa Rusijom”.

“Ovo je test na to koliko su turski, ruski i svetski lideri spremni da nalaze rešenje ili da podižu uloge. Problem je što u savremenoj politici i ovde i u svetu ima mnogo kauboja i mnogo onih koji bi da budu kauboji i dok svi ne pokažu mišiće do nečeg dobrog doći neće”, kaže Gleb Čerkasov, zamenik glavnog urednika "Komersanta".

Ništa dobro u razvoju situacije ne vidi ni Arkadij Babčenko, novinar, pisac, ratni dopisnik, veteran oba čečenska rata. On kaže da je Turska svojom raketom Rusiju stavila u istu ravan sa Sirijom i uništila sve priče Rusije o sebi kao o naddržavi.

“Na američki avion nikada ne bi pucala. Turska je rešila da ruski avioni mogu da se obaraju. Po svemi sudeći Rusija će to progutati, tj. ja se bar nadam da Putin nije toliko lud i da shvata da bilo kakav frontalni konflikt sa Turskom automatski znači čeoni sudar sa NATO. A niko još nije uspeo da pobedi ceo svet. Meni se čini da od Karipske krize situacija nikada nije bila bliža apokalipsi svetskih razmera”, navodi Babčenko.

Čerkasov ne veruje da će doći do pravog rata.

“Teško će doći do situacija da neko proba da iskoristi pravo oružje za masovno uništenje, ali ćemo definitivno ući u stanje napetosti. Mislim da Putin smatra da ga je Erdogan izdao”, kaže Čerkasov.

Iako ni on ne veruje u mogućnost rata sa Turskom, Babčenko očekuje da posle svega Rusija u Siriji angažuje i kopnene snage .

“Logika ratovanja je takva. Ako ste se u rat uvukli i to sami – jer tamo osim nas niko nema na terenu bazu, tu nema druge nego da šaljete sve više oružja, sve više vojnika, tehnike, da povećavate intenzitet ratnih operacija i nastupanja”, ističe Babčenko.

Nade za formiranje zajedničke koalicije u borbi protiv Islamske države, koja se na trenutak činila mogućom posle terorističkih napada u Parizu, sada su minimizirane. Iako je odbacio mogućnost rata sa Turskom, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se tursko rukovodsto izgleda stavilo na stranu terorista.

Bez saradnje Rusije i Turske nema mnogo šanse za postojanje koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: