Živković ponovo oslobođen za ratni zločin

Suda za ratne zločine ponovo je danas oslobodilo optužbi Midraga Živkovića za zločin nad civilima u Bijeljini 1992. godine, odnosno silovanje i ubistvo.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

07:42

Default images

Oslobađajuća presuda mu je izrečena zbog nedostatka dokaza da je izvršio krivično delo za koje se tereti optužnicom, nakon ponovljenog suđenja po nalogu Apelacionog suda koji je prvu oslobađajuću presudu ukinuo.

I na novu presudu tužilaštvo za ratne zlocicne ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

U ovom slučaju su ranije trojica pripadnika doborovoljacke jedinice u sastavu Vojske Republike Srpske pravosnažno osuđena, a Živkoviću je naknadno suđeno.

Za zločine u Bijeljini pravosnažno je osuđen Dragan Jović na 20 godina zatvora, Alen Ristić na 10, a Zoran Djurđević na 13 godina zatvora.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti Živkovića i ostale osuđene da su 14. juna 1992. godine u Bijeljini opljačakli bošnjačku porodicu, više puta naizmenično silovali dve žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila.

Optuženi Jović zatim je ubio civila pucajući mu u usta, a dve žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad.

Opljačkali su potom kuću žene invalida, a njenim vozilom marke "jugo 55" su se udaljili sa lica mesta.

Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo i ispred vozila naizmenično silovali žene i nad njima vršili protivprirodni blud, a onda su ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se sa lica mesta.

Ovaj slučaj, poznat kao "Bijeljina", BiH je ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Pretkrivični postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.

Tužilaštvo će se žaliti na oslobađajuću presudu

Tužilaštvo za ratne zločine najavilo je danas da će se žaliti na oslobađajuću presudu nekadašnjem pripadniku doborovoljačke jedinice u sastavu Vojske Republike Srpske Miodragu Živkoviću, optuženom za zločin nad civilima u Bijeljini 1992.

"Uložićemo žalbu jer su ostali svi isti razlozi zbog kojih je Apelacioni sud ukinuo prvi put oslobađajuću presudu saglasivši se sa svim navodima iz žalbe Tužilaštva, a to je pogresno utvrđeno činjenično stanje", rekao je Tanjugu postupajući zamenik tužioca u tom predmetu.

On je ukazao da je u ponovljenom suđenju održan samo jedan glavni pretres tokom kojeg ništa novo nije utvrđeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: