Za Unesko od Mauricijusa do Papua Nove Gvineje

Generalna konferencija Uneska počela je zasedanje koje je za Srbiju izuzetno važno. Premijer Aleksandar Vučić kaže da razgovara sa svojim kolegama širom sveta.

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2015.

16:18

Default images
Foto: Thinkstock

Diplomatske borbe Beograda i Prištine vođene su mesecima i sada se približio momenat za brojanje glasova.

"Nisam ni optimista ni pesimista. Nemam razloga da budem optimista jer znam da će velike sile nastaviti sa protežiranjem te politike. Sinoć sam sa dvojicom premijera razgovarao koji su bili 'za', moleći ih da budu uzdržan", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija je u okviru ove diplomatske borbe obavila razgovore sa zemljama sa kojima niko nije razgovarao u prethodnih 70 godina - od Mauricijusa do Papua Nove Gvineje.

Svoju reč rekla je i Srpska pravoslavna crkva. Uz poruku da ne smemo dozvoliti da srpske svetinje pripadnu narodu koji ih je u celoj svojoj istoriji palio, patrijarh kaže da su sva sredstva u igri.

"Ako dođe do sile i ako sila bude to uzela, mi moramo učiniti sve da milom i silom to vratimo! A nadamo se da nećemo biti u prilici da na taj način to branimo nego da će svest i savest onih koji odlučuju o sudbini našoj progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista savest", rekao je patrijarh Irinije.

Po svojoj savesti glasaće zemlje, od kojih su 111 priznale Kosovo, a 84 nisu, dok se o predlogu odlučuje dvotrećinskom većinom. Ključno će ipak biti koja je od zemalja platila članarinu - jer samo to obezbeđuje pravo glasa.

Unesko je odredio raspored svojih sastanaka na 38. generalnoj konferenciji. Na 15. strani agende, nalazi se tačka 8.3 u kojoj se odlučuje o prijemu Kosova u članstvo.

Očekuje se da na dnevni red ova tačka dođe početkom naredne sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: