Vučić: Snažnija i bolja pozicija Srbije u SAD

Pozicija Srbije u SAD je bolja i snažnija nego što je bila ranije, izjavio je premijer Aleksandar Vučić nakon razgovora sadržavnim sekretarom Džonom Kerijem.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2015.

10:33

Default images
Foto: Beta/AP

Premijer je Kerija zamolio za podršku Srbiji na njenom evropskom putu, a razgovarali su i o ulaganju američkih firmi u Srbiju, o slučaju braće Bitići...

"Mislim da je državni sekretar dobro razumeo moju molbu, što ste mogli da čujete i od njega. Razgovarali smo i o ulaganjima i popravljanju poslovnog ambijenta u Srbiji kako bismo imali što više američkih investicija u Srbiji. Najbolje da SAD sačekaju i vide da li Srbija jeste i može da bude pouzdan partner, da li ćemo svoj posao u skladu sa zakonom da obavimo ili ne - onda sam uveren da na Srbiju mogu da računaju kao na iskrenog i pouzdanog partnera", rekao je premijer.

Naveo je da je Keri pohvalio naše odgovorno ponašanje u regionu, ekonomske reforme, napredak na evropskom putu, naše ulaganje u dobrosusedske odnose, posebno prema BiH i Hrvatskoj, kao i briselski dijalog.

U tom smislu je Vučić je pomenuo da s Hrvatskom imamo stalne kontakte tzv. vruću liniju i dodao da "ako treba bićemo i na nivou premijera u kontaktu".

"Ne vidim da može da dođe do problema", ocenio je i dodao da očekuje drugačiji odnos Hrvatske i Mađarske, što će, prema njegovom mišljenju, vrlo brzo biti "veće pitanje" od odnosa Hrvatske i Srbije.

Upitan koja su otvorena pitanja u odnosima Srbije i SAD, premijer je rekao da Vašington podržava evropski put Srbije, da je potpuno jasno da Evropa veoma pažljivo sluša šta Vašington kaže i da svaka izjava Kerija i potpredsednika Bajdena nailazi na veliku pažnju u Briselu.

A, konkretno, odnosi Srbije i SAD, bolji su nego ranije, ocenio je premijer i dodao:

"Verujem da mogu da budu još bolji što je od ogromnog značaja za život građana Srbije. Mnogo toga zavisi od odnosa Srbije sa SAD.... Naš napredak i naš bolji životni standard...Naše razvijenije društvo....", naveo je Vučić.

Povodom pisma koje je grupa američkih kongresmena uputila predsedniku Obami kritikujući Vučićevu politiku, premijer kaže da je dobro što se ono pojavilo pre 20 dana, da ga je potpisalo svega troje ili četvoro kongresmena, a da su ostali odbili.

To najbolje govori o rastućem ugledu Srbije, rekao je Vučić primetivši da se mnogima ne sviđa ono što Srbija radi, te da mnogi sanjaju o vraćanju nase zemlje u prošlosost.

"Srbija će nastaviti da radi dobro, a oni koji to teško prihvataju moraće još više da je mrze...", rekao je premijer.

Ne razumem zatvaranje granice

rekid saobraćaja na graničnom prelazu Horgoš-Reske naneće štetu ekonomijama Srbije i Mađarske, ali i ostalih evropskih zemalja, upozorio je danas premijer Aleksandar Vučić.

On je nakon predavanja koje je održao na vašingtonskom Institutu Brukings u razgovoru s prisutnima rekao da će Srbija bez obzira na taklve poteze mađarskih vlasti učiniti sve da sačuva dobre odnose s tom zemljom, njenom vladom i njenim narodom.

Dodao je da ne razume najavu mađarskih vlasti da će na 30 dana zatvoriti granični prelaz, jer smatra da se time pored uticaja na ekonomije, onemogućava i sloboda kretanja.

"To će se isto desiti i između Rumunije i Mađarske, između Hrvatske i Mađarske uskoro, kao i drugih zemalja sa Mađarskom. Neko u EU treba da se pozabavi i suoči sa tim problemom", poručio je Vučić i dodao da je on lično uložio velike napore da se uklone barijere u regionu, pre svega između Beograda i Prištine, zbog čega je i uveren da zatvaranje granica ima suprotne efekte.

Govoreći o migrantskoj krizi, Vučić je rekao da Srbija za migrante nije atraktivna, zbog čega je samo tranzitna zemlja na njihovom putu ka članicama EU, ali je naveo da su im u Srbiji obezbeđeni smeštaj, hrana, medicinske usluge, te da im se tu, prvi put, uzimaju otisci prstiju.

Na granici sa Mađarskom, međutim, migranti su, podsetio je, naišli na bodljikavu žicu, a to je kulminiralo jučerašnjim sukobima s policijom, u kojima je pretučena i novinarska ekipa državne televizije, te bačen suzavac na migrante na našoj teritoriji.

Rekao je i da je ponosan što je premijer Srbije, zemlje koja je dobar domaćin migrantima i prema njima se odnosi na human i ljudski način.

Srbija će, prema njegovim rečima, to i dalje činiti, a u planu je, pored ostalog, izgradnja dodatnog prihvatnog centra u Preševu i u Beogradu.

Ukazao je na drugačiji odnos nekih država prema tim ljudima i podsetio na nedavne ružne slike sa mađarsko-srpske granice, kada je mađarska snimateljska saplela čoveka sa detetom u naručju.

"Nisam emotivan tip, ali sam skoro počeo da plačem", rekao je Vučić, navodeći da ga je to podsetilo na lica izbeglica koji su 1995. godine izbegli iz Hrvatske i drugih zemalja u Srbiju.

Premijer je poručio da Srbija želi da ostane na putu evropskih integracija, budući da je EU, pored SAD, najbolje mesto na svetu za život.

"Šta god da se desi ne možete da zaobiđete ideju EU i vrednosti EU i to će biti naše stanovište i ubuduće iako nismo dobili mnogo od fondova EU kao neke druge zemlje koje su napustile evropske vrednosti odmah kada su se suočile sa poteškoćama", naveo je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: