Vulin: Situacija na Horgošu može izmaći kontroli

Situacija sa izbeglicama sa Bliskog Istoka na srpsko-mađarskoj granici se usložnjava, rekao je ministar rada i dodao da bi situacija mogla da izmakne kontroli.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2015.

13:14

Default images
Foto: Beta/AP

Vulin je na graničnom prelazu Horgoš 1 rekao novinarima da je taj granični prelaz trebalo da bude otvoren i da omogući izbeglicama da zatraže azil.

"Mađarska vlada je bez obaveštenja srpskih organa zatvorila Horgoš 1 i sada se situacija ovde usložnjava", rekao je Vulin.

Ministar je dodao da migranti pristižu sa svih strana i da ih na "ničijoj zemlji" ima preko 1000.

Vulin je istakao da će Srbija za sve njih da obezbedi prevoz u najbliže prihvatne centre, ali ukoliko oni to ne žele, na to ih niko ne može naterati.

"Ovde će sada biti doneta voda i hrana kako bi im se pružila prva pomoć", rekao je Vulin istakavši da ovaj problem ne može biti rešen bez saradnje s mađarskom stranom.

Prethodno on je jutros posetio granični prelaz Horgoš 2, gde se takođe nalazila velika grupa izbeglica koji pristižu na Horgoš 1, nakon što ih je na ovaj granični prelaz uputila mađarska granična policija.

On je tom prilikom rekao novinarima da to što se dešavalo na Horgošu 2 jeste brutalno kršenje pozicije mađarske vlade koju je ona formulisala koliko juče.

"Još juče su govorili da će zatvoriti granicu za ilegane prelaske, ali ne i za one koji žele da izraze nameru za azilom. Ali kao što vidite, od toga nema ništa. Ovo je direktno kršenje reči mađarske vlade", rekao je Vulin.

On je dodao da srpska policija nije zvanično obaveštena ni da će Horgoš 2 biti zatvoren, osim što je imala takva saznanja.

Vulin je i prilikom posete prelaza na Horgošu 2 rekao da će Srbija obezbediti sve što je potrebno ovim ljudima: hranu, vodu, pelene i hranu za bebe i istakao da je Srbija spremna da u prihvatne centre smesti više hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: