Češka: Umesto brojeva, izbeglicama narukvice

Češka policija više neće izbeglice obeležavati brojevima na rukama, već će im davati narukvice.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

12:57

Default images
Foto: Beta/AP

Naime, češki policajci su u utorak markerima ispisali brojeve na rukama 214 izbeglica, uglavnom iz Sirije, privedenima na graničnom prelazu na jugoistoku zemlje u vozovima koji su krenuli iz Austrije i Mađarske.

Portparol češkog Ministarstva unutrašnjih poslova Katarina Rendlova rekla da je mera bila uvedena kako se veliki broj dece ne bi izgubio i dodala da su izbeglice dobijale papire sa ispisanim brojem, ali da su ih bacile.

Ovakvi postupci koji podsećaju na praksu u nacističkoj Nemačkoj gde su se ruke zatvorenika koncentracionih logora obeležavale brojevima, izazvali su, kako je naveo AFP, kritiku aktivista za ljudska prava i advokata u Češkoj.

Rendlova je danas rekla da će policija ubuduće koristiti narukvice, preneo je AP.

Klara Holikova iz Asocijacije za integraciju i migracije pohvalila je ovu promenu, ali je istakla da je najveći problem što se migranti uopšte privode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: