Erdogan odobrio novi sastav privremene vlade

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan odobrio je sastav privremene vlade, koji mu je predložio premijer Ahmet Davutoglu, saopštio je Kabinet predsednika.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

19:35

Default images
Foto: Beta, AP

Kako se očekuje, u prelaznu vladu neće ući neki od dosadašnjih visokih zvaničnika, među kojima je potpredsednik vlade Ali Babačan, saopštili su zvaničnici, dodajući da su velike izmene ipak malo verovatne.

Očekuje se da Davutoglu večeras iznese detalje o prelaznom kabinetu, čije je formiranje usledilo pošto njegova Partija pravde i razvoja (AKP) nije uspela da pronađe koalicionog partnera, pošto je na izborima 7. juna izgubila parlamentarnu većinu.

Davutoglu je pre tri dana pozvao opozicione stranke da preuzmu deo odgovornosti i pristupe privremenoj vladi, nudeći im ministarska mesta.

Predsednik Erdogan ranije je imenovao Davutoglua da formira privremenu vladu, koja će voditi zemlju do novih izbora, jer posle dva meseca pregovora propali su pokušaji da se formira vladajuća koalicija.

Dve od tri opozicione stranke u parlamentu odbile su da učestvuju u vladi, a Davutoglu je istakao da njihovi poslanici mogu da dobiju mesta u vladi, čak i ako su lideri njihovih partija protiv toga.

Erdogan je u prethodno sazvao prevremene izbore, kako bi prekinuo politički "ćorsokak", nastao posle parlamentarnih izbora 7. juna, na kojima je vladajuća AKP izgubila većinu, prvi put otkako je došla na vlast 2002. godine.

Iako tačan datum izbora nije zvanično objavljen, Erdogan je ranije najavio da bi glasanje moglo da bude održano 1. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: