"Ruski MiG-29 i Su-27 neuporedivo bolji od F-35"

Dok američka administracija razmatra koliko će aviona tipa F-35 kupiti, analitičari smatraju da su ruski MiG-29 i Su-27 daleko superiorniji.

Izvor: B92, Sputnjik

Petak, 14.08.2015.

15:36

Default images
foto: Beta/AP

Prema određenim informacijama, američka vojska bi uskoro mogla da dobije 2.500 novih borbenih aviona, što će je koštati oko 1,4 biliona dolara.

Analitičar Bil Frenč je opisao F-35 kao grom bez munje, a za program razvoja te letelice rekao je da je preskup i sa limitiranim pozitivnim rezultatima.

Analitičar je naveo da su MiG-29 i Su-27 sovjetske proizvodnje daleko superiorniji u tehničkom smislu od potpuno novog F-25.

“Kada je u pitanju odnos potiska i težine F-35 je znatno inferiorniji od Su-27 i MiG-29, a ruski avioni imaju prednost i u brzini i prebacivanju težine na krila letelice“, naveo je Frenč.

Takođe, on je istakao i da F-35 ima daleko manju maksimalnu brzinu od ruskih aviona, a objasnio je i da su u simulaciji borbe u vazduhu rezultati bili još gori.

“Analize iz 2009. godine su donele zapanjujuće rezultate. Iako je F-35 superioran po pitanju stelt tehnologije i elektronskih sistema, procena je da bi u sukobu sa Su-27 ili MiG-29 izgubio sa 3:1. Dakle jedan ruski avion bi pobedio tri američka, odnosno na jedan uništeni ruski avion dolaze tri američka“, dodaje Frenč.

Prema njegovim rečima, od F-35 bolje rezultate postiže čak i F-16. To je viđeno na prikazu borbe u vazduhu kada “poslednji krik tehnologije“ nijednom nije uspeo da dođe u poziciju za paljbu, zbog lošeg sistema manevrisanja, dok je F-16 to uspeo najmanje deset puta.

Ranije je objavljeno da je F-35 posle mnogih proba ostvario nezadovoljavajuće rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: