Petak, 14.08.2015.

15:36

"Ruski MiG-29 i Su-27 neuporedivo bolji od F-35"

Dok američka administracija razmatra koliko će aviona tipa F-35 kupiti, analitičari smatraju da su ruski MiG-29 i Su-27 daleko superiorniji.

Izvor: B92

"Ruski MiG-29 i Su-27 neuporedivo bolji od F-35" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

DuleGURU

pre 8 godina

Ruska "Almaz" tehnologija skida avione kao glinene golubove.
Za lociranje se koriste 3D radari, a
rakete su 3X brze od najbrzih aviona.....prate izvor toplote iza aviona, boom i dovidjenja.
Sto se tice aviona, ruski avioni 5-te generacije su u svemu dominantniji....uglovi zaokreta, brzina, mogucnosti u vazduhu, otkrivanje drugih aviona u vazduhu na 500 km, itd.

stalker

pre 8 godina

Bivsi americki major avijacije,izjavio je da bi MiG 21 mogao bez problema da obori ovaj F-35,jer je toliko trom da nebi mogao da izvede manevar izbegavanja rakete ispaljene sa MiG-a 21.
Ruski avioni su zakon,29-ka je usao u istoriju i vec je nekoliko primeraka u privatnom posedu.

Punisher

pre 8 godina

1. Ti avioni uopste nisu za poredjenje. To je kao porediti kosarkasku i ragbi loptu.
2. Moze se porediti jedino F22 Raptor.
3. Avioni vec 20 godina ne vode dog-fight jer je tehnologija previse napredovala. Obaraju jedne druge dok se vide samo na radalu, kilometrima udaljeni.
4. Ko poseduje AIM 120 raketu, taj dominira nebom. Odgovor na AIM 120 jos nije pronadjen.

Nenad Simic

pre 8 godina

O kakvom se avionu radi najbolje je pogledati dve dokmentarne emisije sa kanadske i australijske televizije (ima na youtube). Kao zemlje koje su finansijski ucestvovali u razvoju F-35, i obavezi da odredjeni broj istih kasnije kuoi, sada su u grdnom problemu. Ili jos bolje o cemu se tu zapravo radi videti intervju sa jednim od konstruktora F-16. Prierre Sprey.

XXL

pre 8 godina

@HanSolo - prijatelju nisi informisan. Svoj komentar sam dao na osnovu pisanja naših medija i kao bivši član YUVAM-a avio-maketara iz Portoroža za vreme bivše SFRJ,, a koristio sam i čitao svojevremeno i posedujem američke i engleske edicije i enciklopedije o avionima. A Tu-144 Konkordskij je pao na izložbi aviona u Francuskoj NE krivicom posade i pilota već su francuzi poslali avion da snimi "brkove" koje je imao jer im je to bila nepoznanica, a rusi su imali problem krila i manevra i to su rešili tim dodatkom. Avion koji je snimao Tu-144 našao se iznad njega i u tom momentu ruski pilot koji je imao manevar smanjio je snagu motora da se NE bi sudario u vazduhu sa ovim te je došlo do gubitka potiska i avion je pao. Pa pre par godina francuzi su o tome obavestili ceo svet, a kod nas je bilo i na tv-u i pisanim medijima. Malo informisanosti ne bi ti škodilo. A i ovih dana si mogao u ovim istim medijima da vidiš stilizovani hiper-sonični avion koji amerikanci žele da naprave, a ove ruske grdosije im ne lete već se koriste za ispitivanja. Toliko o tome i knjige i stručne časopise u ruke nije sramota. Pozz.

Pi

pre 8 godina

Komentar koji navodi da je neki ruski avion preleteo nosac aviona mi je smesan. Sinko, nosacu aviona bolje cuvaju nego predsednika USA. Znas li ti koliko podmornica, ratne brodove cuvaju nosaca. Na svakih 2,3 minuta poleti avion sa nosaca. Veliki broj aviona kruze oko nosaca. Privlizavas se na oko 300 km nosacu bez identifikacije, bivas unisten.

Row model

pre 8 godina

(Dragan, 14. avgust 2015 19:40)

Rodjace, odrastao si na Rambo filmovima, jel?!

Ha ha ha.... kakvi komentari, ludilo. Ajd se ti lepo nastavi zanimati za povrtarstvo a ne za ruske avione.

Pa ne leti Izraelska armija na americkim avionima zato sto su bolji, vec zato sto su besplatni. Pokon velikog USA brata. I ne samo to.

A tek koliko je ruska PVO superiornija... da samo znas.

P.S. ovo sami Amerikanci navode u ovom textu.

Dragan

pre 8 godina

Kako se zvase onaj nemac sto je prosao 20 zona sovjetske PVO oko Moskve i sleteo na Crveni trg ?Oko Moskve postoji oko 20prstenova PVO.Inace ponudite Izraelu MIG ili suhoj da se ljudi malo nasmeju a mozete i s400 za Patriot.Inace SAD ima sve avione iz Rusije i treniraju njihovo obaranje.Rus proda Egiptu a oni SAD.

Kiza

pre 8 godina

Kakve ste lozane svi do jednog... prepirete se sta je bolje, Americko ili Rusko... a Srbin ne moze vise ni peglu da napravi... e moji vi!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (NouNejmovic, 14. avgust 2015 17:29)

E zemljace, tu gresis. Da vidis kako je letela Gorenje pegla kada me zena gadjala. A ja se nesto i ne secam da su se pegle ikada i pravile u Srbiji

puno dolara

pre 8 godina

koji je broj "bilion" ? milion? dva miliona? milijarda mozda?... moze neko da mi pojasni?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ne kontam, 14. avgust 2015 18:11)



999 999 999 999 ti do daj jedan dolar i dobio si to sto te muci

Перица

pre 8 godina

http://www.military-today.com/aircraft/yak_141.htm

It the early 1990s Lockheed Martin entered into partnership with Yakovlev Design Bureau for further development of this aircraft. Results of this partnership is unknown, however Lockheed Martin possibly used experience gained from this project developing their own F-35 multi-role fighter.

   In the near future USA will operate a large number of F-35B Lightining II stealth multi-role fighters with supersonic speed and vertical take-off and landing capability, but propulsion system of the F-35B is very similar to that of the Yak-141, developed more than 20 years ago.

   Some sources report that in 1996 a prototype of the Yak-141 engine was sold to China. Also it is reported that in 1998 Russia transferred technology related to the engine nozzle. It is possible that in the near future China will also develop a VTOL aircraft, based on the Yak-141 technology.

Metohija

pre 8 godina

Najzanimljiviji u ovoj vesti su u stvari komentari polumozgasa,koji se iz neobijasnjivih razloga osećaju pozvanim da komentarisu i analiziraju analizu americkog vazduhoplovnog eksperta,na samo njima svojstven nacin.Gubeći pri tom iz vida cinjenicu, da danas u Srbiji verovatno nema vise od 100-nak relevantnih strucnjaka, koji mogu da daju svoj strucan i relevantan komentar na ovu vest.Sumnjam da se neki od njih oglasio...

Dusan

pre 8 godina

"Dok američka administracija razmatra koliko će aviona tipa F-35 kupiti, analitičari smatraju da su ruski MiG-29 i Su-27 daleko superiorniji".

Gde su ovde analiticari u tekstu? Ja procitah misljenje samo jednog. I to nekog Bila Frenca, za kog ja, kao amaterski zaljubljenik u ratnu tehniku, nikada cuo nisam.

Proguglam malo i gle cuda nadjem kredencijale: Politicki analiticar 3 godine u Nacionalnoj mrezi za bezbednost od jula 2012 do danas. Pre toga pet meseci radio kao pripravnik u jos jednoj sluzbi.

Znaci covek koji je tek izasao sa koledza, bez vojnog iskustva, nije pilot, ocenjuje jedan od najnaprednijih aviona danasnjice bez predstavljanja ikakvih dokaza niti argumenata.

Inace tekst je prvo preneo Defencetech.org. Evo i linka - http://defensetech.org/2015/08/12/analyst-russian-mig-29-and-su-27-top-american-f-35/#idc-cover

Malo je reci da su ga u komentarima ismejali, i to vrlo argumentovano.

Na kraju, f-35 nikada nije ni zamisljan za dogfight. Utuvite to sebi u glavu. Nikada ga nisu pravili zvog manevarbilnosti, vec kao sredstvo koje sa bezbedne udaljenosti moze da unistava protivnika a da ne bude otkriven.

Darko

pre 8 godina

@realno
Samo si u tom filozofiranju zaboravio da istakneš činjenicu da su ruski Su-35S, Su-SM potpuno drugačiji avioni u odnosu na prvobitne modele Su-35 i Su-30.Upravo se završava ispunjavanje prvog ugovora koji je ruska vojska sklopila sa proizvođačem aviona o isporuci određenog broja ovih letelica i sada će da potpišu novi četvorogodišnji ugovor.Uz Su-35S i Su-30SM isporučuju se i avioni Su-34, ali to je malo drugačiji tip aviona.Rusi su i Mig-31 modernizovali u Mig-31BM i Su-25 u Su-25SM3.Mig-35 nije još gotov, biće narednih godina i taj avion nema nikakve veze sa starim MIg-29 o kojem je u ovom članku reč.To neće biti ni nalickama verzija Mig-29M2 ili Mig-29K/Kub, već avion koji će imati i neke elemente aviona pete generacije, dakle biće nešto između četvrte i pete generacije.A o T-50 PAK FA ne treba trošiti reči, nema što se njega tiče nikakvih problema, to su gluposti, avion će biti krajem sledeće godine spreman za serijsku proizvodnju, sva ispitivanja što se tiče letačkih mogućnosti su gotova, jedino ostaje da se izvrše još neke nadogradnje što se tiče još novijeg tipa motora i naoružanja koje će nositi.Takođe, Rusi kreću ponovo da proizvode i bombarder Tu-160, a počela je polako i realizacija projekta supernaprednog bombardera Tupoljev PAK DA.Kako je rekao jedan ruski vojni zvaničnik, oni će do 2020 godine dobiti čak 2000 novih aviona pa sada neka svako razmisli da li su Rusi za potcenjivanje ili ne.

branis amere protiv njihovih zapazenja?

pre 8 godina

(Dorcolac, 14. avgust 2015 16:49)
"5. Rečeno za dogfight sa F-16 je laž jer je u pitanju osiromašeni predserijski F-35, sa koga su skinuli većinu u senzora, bez dozvole za puno dejstvo!"
Nije tacno, u tom testu je ucestvovala najnovija verzija F-35, posle pocetne blamaze su mu skinuta sva naoruzanja i dodatni rezervoari za gorivo da bi uopste imao neke sanse protiv preistorijskog F-16 koji je bio u full opremi, ali dzaba!
A tek za dog-figt, slusas bajke o superniornoscu americkih radara i raketa koje su se pokazale kao nadmocne protiv avijacije Afganistana i Iraka sa modelima od pre 30 i vise godina. Danasnji avioni imaju protivmere za svaku raketu, pa cak i da su bajke o boljim americkim radarima istinite to im nista ne znaci, opet ce morati u dog-figt.

Igy

pre 8 godina

Zat nije ovo poređenje različitih stvari? F-35 je američki pandan britanskom VTOL borbenom avionu Harrier, plus dodatak stealth tehnologije. Nemoguće je dodati VTOL a da se ne naruši optimalni plan mlaznog aviona - jednostavno mora nečim da se plati! Ono što se zauzvrat dobija je upravo mogućnost masovne i raspršene primene - piste za poletanje i sletanje više nisu usko grlo, a ovaj tip aviona može da se uspešno koristi za uznemiravanje neprijatelja i u uslovima kada ne postoji premoć u vazduhu (koja je skupa, krhka i rupičasta), što je do sada bila kičma američke strategije vazdušno-kopnene bitke. Ukratko, Amerikanci sa F-35 nabavljaju sebi "partizansku" avijaciju, koja po načinu primene uopšte ni ne namerava da se suprotstavlja protivničkim avionima za izvojevanje nadmoći u vazdušnom prostoru. Takav avion je nešto o čemu bi JNA imala vlažne snove!
(babe i žabe, 14. avgust 2015 16:08)
A sta mislis na sta slece taj F-35 vertikalno?
Na travu? Ili mora imati najmanje betonsku pistu na oju ce sleteti?
I sta mislis koliko je mehanicara, opreme (naoruzanja, goriva, rezervnih delova...) potrebno da bi on poleteo nakon sto sleti vertikalno na neko poljance?
Vertikalno poletanje nije nikakva prednost vise, prosla su vremena partizanske eskadrile (sve do MiG-21) gde je moglo da se sleti na livadu i jedan mehanicar da sredi avion da poleti u roku od sat vremena!

NouNejmovic

pre 8 godina

Kakve ste lozane svi do jednog... prepirete se sta je bolje, Americko ili Rusko... a Srbin ne moze vise ni peglu da napravi... e moji vi!

HanSolo

pre 8 godina

Tu-144 Konkordskij za potrebe američke vojne vazduhoplovne industrije za projektovanje hiper-soničnog bombardera, a pomenuti putnički avion im služi za testiranja dok je rusima dobrodošlo da ih se reše i još zarade. Tako igraju veliki - ispomažu se.
(XXL, 14. avgust 2015 16:11)
Pa jer si poludeo? Tu-144 su rusi napravili posle krađe bluprintova od britanaca.. Kad su ga napravili dali su pilotu lovca da ga vozi na avionskom sajmu 73(nisam siguran)u Parizu. On ga njega upravljao kao da je borbeni lovac i tako slomio fuselažu i tako pao avion ispred očiju celog sveta. Nije niko hteo da ga kupi posle toga pa su ga rusi upotrebili da transportuju poštu po rusiji sa tim eksemplarima što su već bili gotovi..
Onesvesti se malo rusofilu .. Ovo svi znaju sem tebe izgleda..

Aleksandar

pre 8 godina

Jeste, i 'tamić' je neuporedivo bolji od Ferarija - kad je reč o teglenju tereta i prostoru za isti. Poredite babe i žabe ovde, a masa rusoljubaca/foba se loži k'o u Tri karte za Holivud.

cisco kid

pre 8 godina

Ponovo jadnim rusofilima.Ameri su 1969 sleteli na Mesec.Vi Rusi,nikada necete.To je i razlika u aeroindustriji.Da li kroz vas razmislja" Rusija danas" ili vasa glava.

EU Citizen

pre 8 godina

Ma važi, jako bih voleo da se boljševici koji sa ono malo jada koji imaju stalno nešto šire i blefiraju realno dokače s Amerima u konvencionalnom ratu, ne bi od njih ništa ostalo za nekoliko nedelja, a pola vremena ne bi ni znali šta ih udara :))

realno

pre 8 godina

a 29ka su 27 su stari milion godina..zamislite tek su 35, mig 35, su 30, t 50 sta bi im uradili..

Su 30,35 i MiG 35 su praktično isti avioni kao i Su 27 i MiG 29 sa nešto poboljšanom elektronikom i motorima. Samo im promijene oznaku kao da se radi o potpuno novom avionu, a ne o ograničenoj modernizaciji. Ameri imaju F16 koji je doživio isto tako mnogo modernizacija i označavaju se kao Block, 15,29,25,30 i td. Ne zovu ih F17,19..
Ruski T50 ima toliko problema kao prototip (stelth ne funkcioniše kako je zamišljeno i čitav paket elektronike je u stalnim kvarovima) da prema riječima samih Rusa neće biti operativno sposoban još barem 10 g.
Ovaj dole što fantazira o nekakvom preletanju američkog nosača je na opasnim drogama. Opucali bi ga ko krušku da se samo usmjerio prema nosaču.

GG

pre 8 godina

Ruski T50 ima toliko problema kao prototip (stelth ne funkcioniše kako je zamišljeno i čitav paket elektronike je u stalnim kvarovima) da prema riječima samih Rusa neće biti operativno sposoban još barem 10 g.
Ovaj dole što fantazira o nekakvom preletanju američkog nosača je na opasnim drogama. Opucali bi ga ko krušku da se samo usmjerio prema nosaču.
(realno, 14. avgust 2015 17:06)
-----
Rusiji više nije prioritet T 50 usporili su i to sa dobrim razlogom. Uopšte im se višpe ne žuri. Praviće SU 35 imaju Mig 31, Su 34, još će da prave Su 30, Krenuli su u proizvodnju MIgova.
Dok su prioritet dali obnovi TU 160 u odnosu na T50.

U principu shvatili su da savremenim radarima, stelt tehnologija više ne donosi toliku prevagu u vazduhu. Sad je mnogo bitnije kako prići protivniku bez uključenog radara i tu sad svi prave raznorazne taktike i strategije. Džaba ti stelt avionu ako mu radi radar, biće osvetljen ko na dlanu.

glas razuma

pre 8 godina

Zna se to odavno, jos od pre pet godina kada je jedan visoki oficir NATO izjavi gledajuci ,Su 27 i 35 da zapad jos pet generacija nece imati ovakve avione. ovo nije avion ovo je NLO reci su generala NATO. PAK FA 50 ne da je stelt nego je preleteo americki nosac aviona. Ugledali su ga kafa je bio iznad broda. Radari ga nisu registrovali.

Ivan

pre 8 godina

cisco kid, da iole prastis vesti, znao bi koliko je americkih letelica palo u poslednje vreme. Prvo se informisi, pa onda nazivaj nekoga nenormalnim

Udba

pre 8 godina

Mig 29 najbolji avion!
(Neca, 14. avgust 2015 15:48)

- Nije to ona kanta od Mig-a koji ima Srbija, ne zanosi se.

Postoje dvije nove generacije MIG-29 koje su u ruskoj i njemackoj floti jer i Njemacka koristi MIG29

lerma

pre 8 godina

@iwish
zato sto ne zele da im pomazu tako sto bi ulozili par biliona dolara u njihovu vojnu industriju. pre ce da uloze u svoju makar bila i losija.

Zeljko

pre 8 godina

MiG-29 i Su-27 su lovci za nadmoc u vazdusnom prostoru a F-35 je visenamenski lovac-bombarder tj. oni pripadaju potpuno razlicitim klasama letelica i ne mogu se porediti!

Lazarenko

pre 8 godina

I šta će im bolji avion od F35? Savršeno se uklapa u američku ratnu doktrinu - napadanje sankcijama iznerunih zemalja koje nemaju 10 upotrebljivih aviona i "intervenisanje" po Centralnoj Aziji protiv čobana u kožnim papučima i na magarcima.

Cenzura

pre 8 godina

MiG-29 i Su-27 su lovci za nadmoc u vazdusnom prostoru a F-35 je visenamenski lovac-bombarder tj. oni pripadaju potpuno razlicitim klasama letelica i ne mogu se porediti!
Neki komentatori( očito aero eksperti več su proglasili kakoMiG-ameriçki bombarder srušio ruskog lovca. Ova teorija mi ne izgleda logična, ali eksperti več znaju što pričaju.

Srki

pre 8 godina

To je sve vezano za dog-fight ali sada sve radi na principu: otkrij cilj - ispali raketu i bezi sto brze. E tu amerikanci imaju prednost sa svojim AESA radarima.
(Igor, 14. avgust 2015 15:39)

I ne samo radari cela logistika američka je daleko naprednija i uigranija tako da su ovo prazne priče, pazi mig 29 haha iz 19 st.

abc

pre 8 godina

To je sve vezano za dog-fight ali sada sve radi na principu: otkrij cilj - ispali raketu i bezi sto brze. E tu amerikanci imaju prednost sa svojim AESA radarima.
(Igor, 14. avgust 2015 15:39)

Za tvoju informaciju prvi avion sa AESA radarom je bio ruski MIG-35 (long range interceptor) i to najmanje 10 godine pre pojave AESA radara u zapadnim borbenim avionima. Kao sto neko vec rece, ti avioncici sluze za bombardovanje boranije, nikada ali bas nikada se ne bi upustili u akcije protiv poptpuno integrisanog PVO sa modernim sistemima.

babe i žabe

pre 8 godina

Zat nije ovo poređenje različitih stvari? F-35 je američki pandan britanskom VTOL borbenom avionu Harrier, plus dodatak stealth tehnologije. Nemoguće je dodati VTOL a da se ne naruši optimalni plan mlaznog aviona - jednostavno mora nečim da se plati! Ono što se zauzvrat dobija je upravo mogućnost masovne i raspršene primene - piste za poletanje i sletanje više nisu usko grlo, a ovaj tip aviona može da se uspešno koristi za uznemiravanje neprijatelja i u uslovima kada ne postoji premoć u vazduhu (koja je skupa, krhka i rupičasta), što je do sada bila kičma američke strategije vazdušno-kopnene bitke. Ukratko, Amerikanci sa F-35 nabavljaju sebi "partizansku" avijaciju, koja po načinu primene uopšte ni ne namerava da se suprotstavlja protivničkim avionima za izvojevanje nadmoći u vazdušnom prostoru. Takav avion je nešto o čemu bi JNA imala vlažne snove!

Legionar

pre 8 godina

Da,losiji je od MiG-29 M2 i Su-30,ali isto tako je tacno da se Ameri i Rusi nikada nece sukobiti,da ce Ameri uvek napadati slabe drzave koje i ako imaju lovce MIG ili SU,bice zastarele varijante i u momentu napada gotovo neupotrebljive.F-35 ce doneti ogromnu zaradu Americi,a to je jedino sto je u ovom momentu vazno.

mag

pre 8 godina

Ovi sto kaze dog foght vise ne postoji, kako zamislijate borbu u vazduhu kad F-35 udje u vazdusni prostor Rusije gde ga ceka S-400 i jos sto sta sa dometom od 300 km i gomila aviona? Znaci on, F-35, upali radar i ide Rusijom i rusi MiGove nacinom ispali i zaboravi. Koliko ja razumem tu nauku cim se radar upali izvor svetli kao svetionik. Tako da princip ispali i zaboravi sa 100-200km ne pije vodu.

XXL

pre 8 godina

Pa da se projekat JAK-141 isplatio rusima ne bi ga prodali amerikancima kao i sve putničke supersonične avione Tu-144 Konkordskij za potrebe američke vojne vazduhoplovne industrije za projektovanje hiper-soničnog bombardera, a pomenuti putnički avion im služi za testiranja dok je rusima dobrodošlo da ih se reše i još zarade. Tako igraju veliki - ispomažu se.

Mihailo

pre 8 godina

@ Pa, što ne kupe ruske ako su bolji?
US Air Force sa suhoima i migovima! To bi bilo fenomenalno!
(I wish, 14. avgust 2015 15:58)

To uopte ne bi bio problem, dobili bi izvoznu verziju svakog aviona koji bi poželeli da kupe. Kao i bilo koja druga država.

Dorcolac

pre 8 godina

1. F-35 nije air superiority fighter (za postizanje vazdušne premoći) nego "multirole" avion, u suštini lovac-bombarder
2. njegova uloga su dejstva nakon što je "teren" obezbedio pravi air superiority fighter-a, što je izuzetni F22, eventualno stariji F-15!
3. Prvi avion koji je pravljen u kooperaciji više nacija, fabrike će biti u VB, Italiji, Australiji, Norveškoj.
4. To znači da je praktično prvi pravi zapadni avion koji može da se servisira i održava gde god se zatekne (i proizvodi)
5. Rečeno za dogfight sa F-16 je laž jer je u pitanju osiromašeni predserijski F-35, sa koga su skinuli većinu u senzora, bez dozvole za puno dejstvo!
6. Dogfight forsiraju Rusi jer forsiraju manervibilnost kao svoj najveći adut. U realnosti bilo koja veća grupa aviona uništava 80-90% ciljeva sa AA srednjeg i dugog dometa (u slučaju USAF još uvek AIM-120, srednjeg dometa, do 180km)!
7. Dogfight je mantra zaostalih vazduhoplovstava
8. Dok su Rusi uspeli da naprave pet predserijskih PAK-FA i još će 5 do kraja 2016, a planiraju 50 do 2020, u ovom momentu ima oko 150 F-35 i 180 F-22. I svi su aktivni!
9. Nisu ni svi F-35 isti: vezija A je standardni lovac-bombarder, B sa VTOL/STOL mogućnostima, C sa sklopljivim krilima za marince.
10. Opet nigde niste objavili da je F-35 i zvanično ušao u upotrebu pre 15 dana!
11. I u USA postoji jak politički lobi protiv novih vojnih izdataka a ovaj fantastični višenamenski avion je od starta meta
12. Postoji zvanični sajt, F-35 news, pa ko voli.

radan

pre 8 godina

rusi su superiorniji od amera na svim poljima kad je u pitanju oruzje.to ameri dobro znaju.zato ne smeju da mrdnu.da nije tako odavno bi ih vojno napali.a ako se u ocaju ipak usude,njihov kontinent ce biti pretvoren u nuklearni pepeo.zivela rusija

Prebaci tezinu na krila malo brze

pre 8 godina

"ruski avioni imaju prednost i u brzini i prebacivanju težine na krila letelice"
Ahahahaha, a to je, kao sto svaki domaci rusoljubac zna sa casova dinamike, najvaznija karakteristika vazduhoplova.

Branko BG

pre 8 godina

F-35 je promašaj epskih razmera. Ovo je samo delić problema. I ta elektronika koja je "superiorna" ne služi ničemu jer software ne radi.

Dragan

pre 8 godina

Niko u svetu sem u "demokratijama"ala S Koreja,Kuba,Egipat ne kupuje krseve zvane MIG,Suhoj.Nigde se nisu dokazali,u Avganistanu ih skidali ko glinene golubove.Ja ne kupujem nesto sto je lepo u prospektu vec ono sto radi svoj posao.

Mladen

pre 8 godina

Price ispali raketu sa bezbedne udaljenosti i zaboravi na sve su Amerikanci pricali jos u Korejskom ratu.Ko ne zna nek izgugla kako je to proslo.F35 je pitanje korpucije na drzavnom nivou spram koje su ovi nasi mala deca.

Igor

pre 8 godina

To je sve vezano za dog-fight ali sada sve radi na principu: otkrij cilj - ispali raketu i bezi sto brze. E tu amerikanci imaju prednost sa svojim AESA radarima.

cisco kid

pre 8 godina

Bil Frenc ili Bacuska Frencik.Ma dajte se urazumite vec jednom.Ovo citaju i normalni ljudi a ne samo rusofili.Svakim danom jedan Rus padne.Eto ta superiornost.To su kante koje padaju bez metaka.A de na kazem vazduplohovi.

ja

pre 8 godina

Koliko god se trudili nikad nece nadmasiti Ruse kada je u pitanju ratna tehnologija, uostalom Srbi su starim sovjetskim PVO sistemom srusili njihovog "nevidljivog"

beogradjanin

pre 8 godina

Ma ovo je ruska propaganda zar ne ljubitelji svega što je iz SAD? Rusi ne mogu da naprave ni šporet kako valja zar ne? Džaba Americi sve, jednostavno njihov narod nema mentalne kapacitete kao ruski, i zato stalno moraju da "uvoze" naučnike, baš kao posle drugog svetskog rata!

Ljubisa

pre 8 godina

Stvar je u tome sto vise niko ne radi dogfights i sve je svedeno na tehnologiju. Ko prvi bude otkriven on je nadrljao jer sad sve zavisi od jacine radara.

banjalucanin zox

pre 8 godina

Neka sam i to docekao da se neki amer i ja slazemo oko necega pa makar to bili avioni.....odavno sam ja to znao ali fala bogu evo i zvanicne potvrde da i rusi znaju napraviti nesto.....e sad ameri jos nisu napravili nesto cime bi srusili taj f-xx a rusi uvijek paralelno prave avion i nazovimo raketu kojim ce srusiti isti....

Toliko

pre 8 godina

F-35 je laicki receno zamisljen kao bombarder, a ne kao obican lovac. Na mesto lovca je prakticno nasilno postavljen posle propasti projekta F-22 i par stotina prakticno defektnih proizvednih letelica bez mogucnosti popravke. Oba projekta su kostali neverovatno skupo tj. novcem kojim bi moglo opremiti vojska omanje drzave. U sustini problema leze politicki, a ne inzinjerski razlozi. Vojna doktrina NATO je da se sto vise "iz vazduha" nanese stete i da se ta nadmoc sto duze zadrzi. Rusi su isli na ekonomske cilje da prave oruzje koje ce da izvozi tj. prodaje sto je dalo konacno mnogo efikasnije rezultate. Amerikanci su dosli u situaciju da vise nema koga da bombarduju, ili to rade jeftini i potrosni dronovi, a milionitu iteraciju F-16 vise nece niko da kupuje. Tako da bez obzira na tehnolosku i industrijsku nadmoc imaju losiju vojnu tehniku od suparnika.

Lazarenko

pre 8 godina

I šta će im bolji avion od F35? Savršeno se uklapa u američku ratnu doktrinu - napadanje sankcijama iznerunih zemalja koje nemaju 10 upotrebljivih aviona i "intervenisanje" po Centralnoj Aziji protiv čobana u kožnim papučima i na magarcima.

beogradjanin

pre 8 godina

Ma ovo je ruska propaganda zar ne ljubitelji svega što je iz SAD? Rusi ne mogu da naprave ni šporet kako valja zar ne? Džaba Americi sve, jednostavno njihov narod nema mentalne kapacitete kao ruski, i zato stalno moraju da "uvoze" naučnike, baš kao posle drugog svetskog rata!

ja

pre 8 godina

Koliko god se trudili nikad nece nadmasiti Ruse kada je u pitanju ratna tehnologija, uostalom Srbi su starim sovjetskim PVO sistemom srusili njihovog "nevidljivog"

NouNejmovic

pre 8 godina

Kakve ste lozane svi do jednog... prepirete se sta je bolje, Americko ili Rusko... a Srbin ne moze vise ni peglu da napravi... e moji vi!

abc

pre 8 godina

To je sve vezano za dog-fight ali sada sve radi na principu: otkrij cilj - ispali raketu i bezi sto brze. E tu amerikanci imaju prednost sa svojim AESA radarima.
(Igor, 14. avgust 2015 15:39)

Za tvoju informaciju prvi avion sa AESA radarom je bio ruski MIG-35 (long range interceptor) i to najmanje 10 godine pre pojave AESA radara u zapadnim borbenim avionima. Kao sto neko vec rece, ti avioncici sluze za bombardovanje boranije, nikada ali bas nikada se ne bi upustili u akcije protiv poptpuno integrisanog PVO sa modernim sistemima.

Mladen

pre 8 godina

Price ispali raketu sa bezbedne udaljenosti i zaboravi na sve su Amerikanci pricali jos u Korejskom ratu.Ko ne zna nek izgugla kako je to proslo.F35 je pitanje korpucije na drzavnom nivou spram koje su ovi nasi mala deca.

Ljubisa

pre 8 godina

Stvar je u tome sto vise niko ne radi dogfights i sve je svedeno na tehnologiju. Ko prvi bude otkriven on je nadrljao jer sad sve zavisi od jacine radara.

mag

pre 8 godina

Ovi sto kaze dog foght vise ne postoji, kako zamislijate borbu u vazduhu kad F-35 udje u vazdusni prostor Rusije gde ga ceka S-400 i jos sto sta sa dometom od 300 km i gomila aviona? Znaci on, F-35, upali radar i ide Rusijom i rusi MiGove nacinom ispali i zaboravi. Koliko ja razumem tu nauku cim se radar upali izvor svetli kao svetionik. Tako da princip ispali i zaboravi sa 100-200km ne pije vodu.

Toliko

pre 8 godina

F-35 je laicki receno zamisljen kao bombarder, a ne kao obican lovac. Na mesto lovca je prakticno nasilno postavljen posle propasti projekta F-22 i par stotina prakticno defektnih proizvednih letelica bez mogucnosti popravke. Oba projekta su kostali neverovatno skupo tj. novcem kojim bi moglo opremiti vojska omanje drzave. U sustini problema leze politicki, a ne inzinjerski razlozi. Vojna doktrina NATO je da se sto vise "iz vazduha" nanese stete i da se ta nadmoc sto duze zadrzi. Rusi su isli na ekonomske cilje da prave oruzje koje ce da izvozi tj. prodaje sto je dalo konacno mnogo efikasnije rezultate. Amerikanci su dosli u situaciju da vise nema koga da bombarduju, ili to rade jeftini i potrosni dronovi, a milionitu iteraciju F-16 vise nece niko da kupuje. Tako da bez obzira na tehnolosku i industrijsku nadmoc imaju losiju vojnu tehniku od suparnika.

Igor

pre 8 godina

To je sve vezano za dog-fight ali sada sve radi na principu: otkrij cilj - ispali raketu i bezi sto brze. E tu amerikanci imaju prednost sa svojim AESA radarima.

Dorcolac

pre 8 godina

1. F-35 nije air superiority fighter (za postizanje vazdušne premoći) nego "multirole" avion, u suštini lovac-bombarder
2. njegova uloga su dejstva nakon što je "teren" obezbedio pravi air superiority fighter-a, što je izuzetni F22, eventualno stariji F-15!
3. Prvi avion koji je pravljen u kooperaciji više nacija, fabrike će biti u VB, Italiji, Australiji, Norveškoj.
4. To znači da je praktično prvi pravi zapadni avion koji može da se servisira i održava gde god se zatekne (i proizvodi)
5. Rečeno za dogfight sa F-16 je laž jer je u pitanju osiromašeni predserijski F-35, sa koga su skinuli većinu u senzora, bez dozvole za puno dejstvo!
6. Dogfight forsiraju Rusi jer forsiraju manervibilnost kao svoj najveći adut. U realnosti bilo koja veća grupa aviona uništava 80-90% ciljeva sa AA srednjeg i dugog dometa (u slučaju USAF još uvek AIM-120, srednjeg dometa, do 180km)!
7. Dogfight je mantra zaostalih vazduhoplovstava
8. Dok su Rusi uspeli da naprave pet predserijskih PAK-FA i još će 5 do kraja 2016, a planiraju 50 do 2020, u ovom momentu ima oko 150 F-35 i 180 F-22. I svi su aktivni!
9. Nisu ni svi F-35 isti: vezija A je standardni lovac-bombarder, B sa VTOL/STOL mogućnostima, C sa sklopljivim krilima za marince.
10. Opet nigde niste objavili da je F-35 i zvanično ušao u upotrebu pre 15 dana!
11. I u USA postoji jak politički lobi protiv novih vojnih izdataka a ovaj fantastični višenamenski avion je od starta meta
12. Postoji zvanični sajt, F-35 news, pa ko voli.

Zeljko

pre 8 godina

MiG-29 i Su-27 su lovci za nadmoc u vazdusnom prostoru a F-35 je visenamenski lovac-bombarder tj. oni pripadaju potpuno razlicitim klasama letelica i ne mogu se porediti!

Udba

pre 8 godina

Mig 29 najbolji avion!
(Neca, 14. avgust 2015 15:48)

- Nije to ona kanta od Mig-a koji ima Srbija, ne zanosi se.

Postoje dvije nove generacije MIG-29 koje su u ruskoj i njemackoj floti jer i Njemacka koristi MIG29

Branko BG

pre 8 godina

F-35 je promašaj epskih razmera. Ovo je samo delić problema. I ta elektronika koja je "superiorna" ne služi ničemu jer software ne radi.

banjalucanin zox

pre 8 godina

Neka sam i to docekao da se neki amer i ja slazemo oko necega pa makar to bili avioni.....odavno sam ja to znao ali fala bogu evo i zvanicne potvrde da i rusi znaju napraviti nesto.....e sad ameri jos nisu napravili nesto cime bi srusili taj f-xx a rusi uvijek paralelno prave avion i nazovimo raketu kojim ce srusiti isti....

Metohija

pre 8 godina

Najzanimljiviji u ovoj vesti su u stvari komentari polumozgasa,koji se iz neobijasnjivih razloga osećaju pozvanim da komentarisu i analiziraju analizu americkog vazduhoplovnog eksperta,na samo njima svojstven nacin.Gubeći pri tom iz vida cinjenicu, da danas u Srbiji verovatno nema vise od 100-nak relevantnih strucnjaka, koji mogu da daju svoj strucan i relevantan komentar na ovu vest.Sumnjam da se neki od njih oglasio...

radan

pre 8 godina

rusi su superiorniji od amera na svim poljima kad je u pitanju oruzje.to ameri dobro znaju.zato ne smeju da mrdnu.da nije tako odavno bi ih vojno napali.a ako se u ocaju ipak usude,njihov kontinent ce biti pretvoren u nuklearni pepeo.zivela rusija

Ivan

pre 8 godina

cisco kid, da iole prastis vesti, znao bi koliko je americkih letelica palo u poslednje vreme. Prvo se informisi, pa onda nazivaj nekoga nenormalnim

Kiza

pre 8 godina

Kakve ste lozane svi do jednog... prepirete se sta je bolje, Americko ili Rusko... a Srbin ne moze vise ni peglu da napravi... e moji vi!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (NouNejmovic, 14. avgust 2015 17:29)

E zemljace, tu gresis. Da vidis kako je letela Gorenje pegla kada me zena gadjala. A ja se nesto i ne secam da su se pegle ikada i pravile u Srbiji

glas razuma

pre 8 godina

Zna se to odavno, jos od pre pet godina kada je jedan visoki oficir NATO izjavi gledajuci ,Su 27 i 35 da zapad jos pet generacija nece imati ovakve avione. ovo nije avion ovo je NLO reci su generala NATO. PAK FA 50 ne da je stelt nego je preleteo americki nosac aviona. Ugledali su ga kafa je bio iznad broda. Radari ga nisu registrovali.

Legionar

pre 8 godina

Da,losiji je od MiG-29 M2 i Su-30,ali isto tako je tacno da se Ameri i Rusi nikada nece sukobiti,da ce Ameri uvek napadati slabe drzave koje i ako imaju lovce MIG ili SU,bice zastarele varijante i u momentu napada gotovo neupotrebljive.F-35 ce doneti ogromnu zaradu Americi,a to je jedino sto je u ovom momentu vazno.

Aleksandar

pre 8 godina

Jeste, i 'tamić' je neuporedivo bolji od Ferarija - kad je reč o teglenju tereta i prostoru za isti. Poredite babe i žabe ovde, a masa rusoljubaca/foba se loži k'o u Tri karte za Holivud.

Mihailo

pre 8 godina

@ Pa, što ne kupe ruske ako su bolji?
US Air Force sa suhoima i migovima! To bi bilo fenomenalno!
(I wish, 14. avgust 2015 15:58)

To uopte ne bi bio problem, dobili bi izvoznu verziju svakog aviona koji bi poželeli da kupe. Kao i bilo koja druga država.

cisco kid

pre 8 godina

Bil Frenc ili Bacuska Frencik.Ma dajte se urazumite vec jednom.Ovo citaju i normalni ljudi a ne samo rusofili.Svakim danom jedan Rus padne.Eto ta superiornost.To su kante koje padaju bez metaka.A de na kazem vazduplohovi.

Dragan

pre 8 godina

Niko u svetu sem u "demokratijama"ala S Koreja,Kuba,Egipat ne kupuje krseve zvane MIG,Suhoj.Nigde se nisu dokazali,u Avganistanu ih skidali ko glinene golubove.Ja ne kupujem nesto sto je lepo u prospektu vec ono sto radi svoj posao.

Darko

pre 8 godina

@realno
Samo si u tom filozofiranju zaboravio da istakneš činjenicu da su ruski Su-35S, Su-SM potpuno drugačiji avioni u odnosu na prvobitne modele Su-35 i Su-30.Upravo se završava ispunjavanje prvog ugovora koji je ruska vojska sklopila sa proizvođačem aviona o isporuci određenog broja ovih letelica i sada će da potpišu novi četvorogodišnji ugovor.Uz Su-35S i Su-30SM isporučuju se i avioni Su-34, ali to je malo drugačiji tip aviona.Rusi su i Mig-31 modernizovali u Mig-31BM i Su-25 u Su-25SM3.Mig-35 nije još gotov, biće narednih godina i taj avion nema nikakve veze sa starim MIg-29 o kojem je u ovom članku reč.To neće biti ni nalickama verzija Mig-29M2 ili Mig-29K/Kub, već avion koji će imati i neke elemente aviona pete generacije, dakle biće nešto između četvrte i pete generacije.A o T-50 PAK FA ne treba trošiti reči, nema što se njega tiče nikakvih problema, to su gluposti, avion će biti krajem sledeće godine spreman za serijsku proizvodnju, sva ispitivanja što se tiče letačkih mogućnosti su gotova, jedino ostaje da se izvrše još neke nadogradnje što se tiče još novijeg tipa motora i naoružanja koje će nositi.Takođe, Rusi kreću ponovo da proizvode i bombarder Tu-160, a počela je polako i realizacija projekta supernaprednog bombardera Tupoljev PAK DA.Kako je rekao jedan ruski vojni zvaničnik, oni će do 2020 godine dobiti čak 2000 novih aviona pa sada neka svako razmisli da li su Rusi za potcenjivanje ili ne.

Dusan

pre 8 godina

"Dok američka administracija razmatra koliko će aviona tipa F-35 kupiti, analitičari smatraju da su ruski MiG-29 i Su-27 daleko superiorniji".

Gde su ovde analiticari u tekstu? Ja procitah misljenje samo jednog. I to nekog Bila Frenca, za kog ja, kao amaterski zaljubljenik u ratnu tehniku, nikada cuo nisam.

Proguglam malo i gle cuda nadjem kredencijale: Politicki analiticar 3 godine u Nacionalnoj mrezi za bezbednost od jula 2012 do danas. Pre toga pet meseci radio kao pripravnik u jos jednoj sluzbi.

Znaci covek koji je tek izasao sa koledza, bez vojnog iskustva, nije pilot, ocenjuje jedan od najnaprednijih aviona danasnjice bez predstavljanja ikakvih dokaza niti argumenata.

Inace tekst je prvo preneo Defencetech.org. Evo i linka - http://defensetech.org/2015/08/12/analyst-russian-mig-29-and-su-27-top-american-f-35/#idc-cover

Malo je reci da su ga u komentarima ismejali, i to vrlo argumentovano.

Na kraju, f-35 nikada nije ni zamisljan za dogfight. Utuvite to sebi u glavu. Nikada ga nisu pravili zvog manevarbilnosti, vec kao sredstvo koje sa bezbedne udaljenosti moze da unistava protivnika a da ne bude otkriven.

Prebaci tezinu na krila malo brze

pre 8 godina

"ruski avioni imaju prednost i u brzini i prebacivanju težine na krila letelice"
Ahahahaha, a to je, kao sto svaki domaci rusoljubac zna sa casova dinamike, najvaznija karakteristika vazduhoplova.

cisco kid

pre 8 godina

Ponovo jadnim rusofilima.Ameri su 1969 sleteli na Mesec.Vi Rusi,nikada necete.To je i razlika u aeroindustriji.Da li kroz vas razmislja" Rusija danas" ili vasa glava.

Row model

pre 8 godina

(Dragan, 14. avgust 2015 19:40)

Rodjace, odrastao si na Rambo filmovima, jel?!

Ha ha ha.... kakvi komentari, ludilo. Ajd se ti lepo nastavi zanimati za povrtarstvo a ne za ruske avione.

Pa ne leti Izraelska armija na americkim avionima zato sto su bolji, vec zato sto su besplatni. Pokon velikog USA brata. I ne samo to.

A tek koliko je ruska PVO superiornija... da samo znas.

P.S. ovo sami Amerikanci navode u ovom textu.

realno

pre 8 godina

a 29ka su 27 su stari milion godina..zamislite tek su 35, mig 35, su 30, t 50 sta bi im uradili..

Su 30,35 i MiG 35 su praktično isti avioni kao i Su 27 i MiG 29 sa nešto poboljšanom elektronikom i motorima. Samo im promijene oznaku kao da se radi o potpuno novom avionu, a ne o ograničenoj modernizaciji. Ameri imaju F16 koji je doživio isto tako mnogo modernizacija i označavaju se kao Block, 15,29,25,30 i td. Ne zovu ih F17,19..
Ruski T50 ima toliko problema kao prototip (stelth ne funkcioniše kako je zamišljeno i čitav paket elektronike je u stalnim kvarovima) da prema riječima samih Rusa neće biti operativno sposoban još barem 10 g.
Ovaj dole što fantazira o nekakvom preletanju američkog nosača je na opasnim drogama. Opucali bi ga ko krušku da se samo usmjerio prema nosaču.

EU Citizen

pre 8 godina

Ma važi, jako bih voleo da se boljševici koji sa ono malo jada koji imaju stalno nešto šire i blefiraju realno dokače s Amerima u konvencionalnom ratu, ne bi od njih ništa ostalo za nekoliko nedelja, a pola vremena ne bi ni znali šta ih udara :))

branis amere protiv njihovih zapazenja?

pre 8 godina

(Dorcolac, 14. avgust 2015 16:49)
"5. Rečeno za dogfight sa F-16 je laž jer je u pitanju osiromašeni predserijski F-35, sa koga su skinuli većinu u senzora, bez dozvole za puno dejstvo!"
Nije tacno, u tom testu je ucestvovala najnovija verzija F-35, posle pocetne blamaze su mu skinuta sva naoruzanja i dodatni rezervoari za gorivo da bi uopste imao neke sanse protiv preistorijskog F-16 koji je bio u full opremi, ali dzaba!
A tek za dog-figt, slusas bajke o superniornoscu americkih radara i raketa koje su se pokazale kao nadmocne protiv avijacije Afganistana i Iraka sa modelima od pre 30 i vise godina. Danasnji avioni imaju protivmere za svaku raketu, pa cak i da su bajke o boljim americkim radarima istinite to im nista ne znaci, opet ce morati u dog-figt.

XXL

pre 8 godina

@HanSolo - prijatelju nisi informisan. Svoj komentar sam dao na osnovu pisanja naših medija i kao bivši član YUVAM-a avio-maketara iz Portoroža za vreme bivše SFRJ,, a koristio sam i čitao svojevremeno i posedujem američke i engleske edicije i enciklopedije o avionima. A Tu-144 Konkordskij je pao na izložbi aviona u Francuskoj NE krivicom posade i pilota već su francuzi poslali avion da snimi "brkove" koje je imao jer im je to bila nepoznanica, a rusi su imali problem krila i manevra i to su rešili tim dodatkom. Avion koji je snimao Tu-144 našao se iznad njega i u tom momentu ruski pilot koji je imao manevar smanjio je snagu motora da se NE bi sudario u vazduhu sa ovim te je došlo do gubitka potiska i avion je pao. Pa pre par godina francuzi su o tome obavestili ceo svet, a kod nas je bilo i na tv-u i pisanim medijima. Malo informisanosti ne bi ti škodilo. A i ovih dana si mogao u ovim istim medijima da vidiš stilizovani hiper-sonični avion koji amerikanci žele da naprave, a ove ruske grdosije im ne lete već se koriste za ispitivanja. Toliko o tome i knjige i stručne časopise u ruke nije sramota. Pozz.

Srki

pre 8 godina

To je sve vezano za dog-fight ali sada sve radi na principu: otkrij cilj - ispali raketu i bezi sto brze. E tu amerikanci imaju prednost sa svojim AESA radarima.
(Igor, 14. avgust 2015 15:39)

I ne samo radari cela logistika američka je daleko naprednija i uigranija tako da su ovo prazne priče, pazi mig 29 haha iz 19 st.

Pi

pre 8 godina

Komentar koji navodi da je neki ruski avion preleteo nosac aviona mi je smesan. Sinko, nosacu aviona bolje cuvaju nego predsednika USA. Znas li ti koliko podmornica, ratne brodove cuvaju nosaca. Na svakih 2,3 minuta poleti avion sa nosaca. Veliki broj aviona kruze oko nosaca. Privlizavas se na oko 300 km nosacu bez identifikacije, bivas unisten.

GG

pre 8 godina

Ruski T50 ima toliko problema kao prototip (stelth ne funkcioniše kako je zamišljeno i čitav paket elektronike je u stalnim kvarovima) da prema riječima samih Rusa neće biti operativno sposoban još barem 10 g.
Ovaj dole što fantazira o nekakvom preletanju američkog nosača je na opasnim drogama. Opucali bi ga ko krušku da se samo usmjerio prema nosaču.
(realno, 14. avgust 2015 17:06)
-----
Rusiji više nije prioritet T 50 usporili su i to sa dobrim razlogom. Uopšte im se višpe ne žuri. Praviće SU 35 imaju Mig 31, Su 34, još će da prave Su 30, Krenuli su u proizvodnju MIgova.
Dok su prioritet dali obnovi TU 160 u odnosu na T50.

U principu shvatili su da savremenim radarima, stelt tehnologija više ne donosi toliku prevagu u vazduhu. Sad je mnogo bitnije kako prići protivniku bez uključenog radara i tu sad svi prave raznorazne taktike i strategije. Džaba ti stelt avionu ako mu radi radar, biće osvetljen ko na dlanu.

babe i žabe

pre 8 godina

Zat nije ovo poređenje različitih stvari? F-35 je američki pandan britanskom VTOL borbenom avionu Harrier, plus dodatak stealth tehnologije. Nemoguće je dodati VTOL a da se ne naruši optimalni plan mlaznog aviona - jednostavno mora nečim da se plati! Ono što se zauzvrat dobija je upravo mogućnost masovne i raspršene primene - piste za poletanje i sletanje više nisu usko grlo, a ovaj tip aviona može da se uspešno koristi za uznemiravanje neprijatelja i u uslovima kada ne postoji premoć u vazduhu (koja je skupa, krhka i rupičasta), što je do sada bila kičma američke strategije vazdušno-kopnene bitke. Ukratko, Amerikanci sa F-35 nabavljaju sebi "partizansku" avijaciju, koja po načinu primene uopšte ni ne namerava da se suprotstavlja protivničkim avionima za izvojevanje nadmoći u vazdušnom prostoru. Takav avion je nešto o čemu bi JNA imala vlažne snove!

HanSolo

pre 8 godina

Tu-144 Konkordskij za potrebe američke vojne vazduhoplovne industrije za projektovanje hiper-soničnog bombardera, a pomenuti putnički avion im služi za testiranja dok je rusima dobrodošlo da ih se reše i još zarade. Tako igraju veliki - ispomažu se.
(XXL, 14. avgust 2015 16:11)
Pa jer si poludeo? Tu-144 su rusi napravili posle krađe bluprintova od britanaca.. Kad su ga napravili dali su pilotu lovca da ga vozi na avionskom sajmu 73(nisam siguran)u Parizu. On ga njega upravljao kao da je borbeni lovac i tako slomio fuselažu i tako pao avion ispred očiju celog sveta. Nije niko hteo da ga kupi posle toga pa su ga rusi upotrebili da transportuju poštu po rusiji sa tim eksemplarima što su već bili gotovi..
Onesvesti se malo rusofilu .. Ovo svi znaju sem tebe izgleda..

XXL

pre 8 godina

Pa da se projekat JAK-141 isplatio rusima ne bi ga prodali amerikancima kao i sve putničke supersonične avione Tu-144 Konkordskij za potrebe američke vojne vazduhoplovne industrije za projektovanje hiper-soničnog bombardera, a pomenuti putnički avion im služi za testiranja dok je rusima dobrodošlo da ih se reše i još zarade. Tako igraju veliki - ispomažu se.

DuleGURU

pre 8 godina

Ruska "Almaz" tehnologija skida avione kao glinene golubove.
Za lociranje se koriste 3D radari, a
rakete su 3X brze od najbrzih aviona.....prate izvor toplote iza aviona, boom i dovidjenja.
Sto se tice aviona, ruski avioni 5-te generacije su u svemu dominantniji....uglovi zaokreta, brzina, mogucnosti u vazduhu, otkrivanje drugih aviona u vazduhu na 500 km, itd.

Igy

pre 8 godina

Zat nije ovo poređenje različitih stvari? F-35 je američki pandan britanskom VTOL borbenom avionu Harrier, plus dodatak stealth tehnologije. Nemoguće je dodati VTOL a da se ne naruši optimalni plan mlaznog aviona - jednostavno mora nečim da se plati! Ono što se zauzvrat dobija je upravo mogućnost masovne i raspršene primene - piste za poletanje i sletanje više nisu usko grlo, a ovaj tip aviona može da se uspešno koristi za uznemiravanje neprijatelja i u uslovima kada ne postoji premoć u vazduhu (koja je skupa, krhka i rupičasta), što je do sada bila kičma američke strategije vazdušno-kopnene bitke. Ukratko, Amerikanci sa F-35 nabavljaju sebi "partizansku" avijaciju, koja po načinu primene uopšte ni ne namerava da se suprotstavlja protivničkim avionima za izvojevanje nadmoći u vazdušnom prostoru. Takav avion je nešto o čemu bi JNA imala vlažne snove!
(babe i žabe, 14. avgust 2015 16:08)
A sta mislis na sta slece taj F-35 vertikalno?
Na travu? Ili mora imati najmanje betonsku pistu na oju ce sleteti?
I sta mislis koliko je mehanicara, opreme (naoruzanja, goriva, rezervnih delova...) potrebno da bi on poleteo nakon sto sleti vertikalno na neko poljance?
Vertikalno poletanje nije nikakva prednost vise, prosla su vremena partizanske eskadrile (sve do MiG-21) gde je moglo da se sleti na livadu i jedan mehanicar da sredi avion da poleti u roku od sat vremena!

puno dolara

pre 8 godina

koji je broj "bilion" ? milion? dva miliona? milijarda mozda?... moze neko da mi pojasni?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ne kontam, 14. avgust 2015 18:11)



999 999 999 999 ti do daj jedan dolar i dobio si to sto te muci

Cenzura

pre 8 godina

MiG-29 i Su-27 su lovci za nadmoc u vazdusnom prostoru a F-35 je visenamenski lovac-bombarder tj. oni pripadaju potpuno razlicitim klasama letelica i ne mogu se porediti!
Neki komentatori( očito aero eksperti več su proglasili kakoMiG-ameriçki bombarder srušio ruskog lovca. Ova teorija mi ne izgleda logična, ali eksperti več znaju što pričaju.

Dragan

pre 8 godina

Kako se zvase onaj nemac sto je prosao 20 zona sovjetske PVO oko Moskve i sleteo na Crveni trg ?Oko Moskve postoji oko 20prstenova PVO.Inace ponudite Izraelu MIG ili suhoj da se ljudi malo nasmeju a mozete i s400 za Patriot.Inace SAD ima sve avione iz Rusije i treniraju njihovo obaranje.Rus proda Egiptu a oni SAD.

stalker

pre 8 godina

Bivsi americki major avijacije,izjavio je da bi MiG 21 mogao bez problema da obori ovaj F-35,jer je toliko trom da nebi mogao da izvede manevar izbegavanja rakete ispaljene sa MiG-a 21.
Ruski avioni su zakon,29-ka je usao u istoriju i vec je nekoliko primeraka u privatnom posedu.

Nenad Simic

pre 8 godina

O kakvom se avionu radi najbolje je pogledati dve dokmentarne emisije sa kanadske i australijske televizije (ima na youtube). Kao zemlje koje su finansijski ucestvovali u razvoju F-35, i obavezi da odredjeni broj istih kasnije kuoi, sada su u grdnom problemu. Ili jos bolje o cemu se tu zapravo radi videti intervju sa jednim od konstruktora F-16. Prierre Sprey.

Punisher

pre 8 godina

1. Ti avioni uopste nisu za poredjenje. To je kao porediti kosarkasku i ragbi loptu.
2. Moze se porediti jedino F22 Raptor.
3. Avioni vec 20 godina ne vode dog-fight jer je tehnologija previse napredovala. Obaraju jedne druge dok se vide samo na radalu, kilometrima udaljeni.
4. Ko poseduje AIM 120 raketu, taj dominira nebom. Odgovor na AIM 120 jos nije pronadjen.

Перица

pre 8 godina

http://www.military-today.com/aircraft/yak_141.htm

It the early 1990s Lockheed Martin entered into partnership with Yakovlev Design Bureau for further development of this aircraft. Results of this partnership is unknown, however Lockheed Martin possibly used experience gained from this project developing their own F-35 multi-role fighter.

   In the near future USA will operate a large number of F-35B Lightining II stealth multi-role fighters with supersonic speed and vertical take-off and landing capability, but propulsion system of the F-35B is very similar to that of the Yak-141, developed more than 20 years ago.

   Some sources report that in 1996 a prototype of the Yak-141 engine was sold to China. Also it is reported that in 1998 Russia transferred technology related to the engine nozzle. It is possible that in the near future China will also develop a VTOL aircraft, based on the Yak-141 technology.

lerma

pre 8 godina

@iwish
zato sto ne zele da im pomazu tako sto bi ulozili par biliona dolara u njihovu vojnu industriju. pre ce da uloze u svoju makar bila i losija.

Dragan

pre 8 godina

Niko u svetu sem u "demokratijama"ala S Koreja,Kuba,Egipat ne kupuje krseve zvane MIG,Suhoj.Nigde se nisu dokazali,u Avganistanu ih skidali ko glinene golubove.Ja ne kupujem nesto sto je lepo u prospektu vec ono sto radi svoj posao.

cisco kid

pre 8 godina

Bil Frenc ili Bacuska Frencik.Ma dajte se urazumite vec jednom.Ovo citaju i normalni ljudi a ne samo rusofili.Svakim danom jedan Rus padne.Eto ta superiornost.To su kante koje padaju bez metaka.A de na kazem vazduplohovi.

Dorcolac

pre 8 godina

1. F-35 nije air superiority fighter (za postizanje vazdušne premoći) nego "multirole" avion, u suštini lovac-bombarder
2. njegova uloga su dejstva nakon što je "teren" obezbedio pravi air superiority fighter-a, što je izuzetni F22, eventualno stariji F-15!
3. Prvi avion koji je pravljen u kooperaciji više nacija, fabrike će biti u VB, Italiji, Australiji, Norveškoj.
4. To znači da je praktično prvi pravi zapadni avion koji može da se servisira i održava gde god se zatekne (i proizvodi)
5. Rečeno za dogfight sa F-16 je laž jer je u pitanju osiromašeni predserijski F-35, sa koga su skinuli većinu u senzora, bez dozvole za puno dejstvo!
6. Dogfight forsiraju Rusi jer forsiraju manervibilnost kao svoj najveći adut. U realnosti bilo koja veća grupa aviona uništava 80-90% ciljeva sa AA srednjeg i dugog dometa (u slučaju USAF još uvek AIM-120, srednjeg dometa, do 180km)!
7. Dogfight je mantra zaostalih vazduhoplovstava
8. Dok su Rusi uspeli da naprave pet predserijskih PAK-FA i još će 5 do kraja 2016, a planiraju 50 do 2020, u ovom momentu ima oko 150 F-35 i 180 F-22. I svi su aktivni!
9. Nisu ni svi F-35 isti: vezija A je standardni lovac-bombarder, B sa VTOL/STOL mogućnostima, C sa sklopljivim krilima za marince.
10. Opet nigde niste objavili da je F-35 i zvanično ušao u upotrebu pre 15 dana!
11. I u USA postoji jak politički lobi protiv novih vojnih izdataka a ovaj fantastični višenamenski avion je od starta meta
12. Postoji zvanični sajt, F-35 news, pa ko voli.

cisco kid

pre 8 godina

Ponovo jadnim rusofilima.Ameri su 1969 sleteli na Mesec.Vi Rusi,nikada necete.To je i razlika u aeroindustriji.Da li kroz vas razmislja" Rusija danas" ili vasa glava.

EU Citizen

pre 8 godina

Ma važi, jako bih voleo da se boljševici koji sa ono malo jada koji imaju stalno nešto šire i blefiraju realno dokače s Amerima u konvencionalnom ratu, ne bi od njih ništa ostalo za nekoliko nedelja, a pola vremena ne bi ni znali šta ih udara :))

Igor

pre 8 godina

To je sve vezano za dog-fight ali sada sve radi na principu: otkrij cilj - ispali raketu i bezi sto brze. E tu amerikanci imaju prednost sa svojim AESA radarima.

beogradjanin

pre 8 godina

Ma ovo je ruska propaganda zar ne ljubitelji svega što je iz SAD? Rusi ne mogu da naprave ni šporet kako valja zar ne? Džaba Americi sve, jednostavno njihov narod nema mentalne kapacitete kao ruski, i zato stalno moraju da "uvoze" naučnike, baš kao posle drugog svetskog rata!

Prebaci tezinu na krila malo brze

pre 8 godina

"ruski avioni imaju prednost i u brzini i prebacivanju težine na krila letelice"
Ahahahaha, a to je, kao sto svaki domaci rusoljubac zna sa casova dinamike, najvaznija karakteristika vazduhoplova.

Srki

pre 8 godina

To je sve vezano za dog-fight ali sada sve radi na principu: otkrij cilj - ispali raketu i bezi sto brze. E tu amerikanci imaju prednost sa svojim AESA radarima.
(Igor, 14. avgust 2015 15:39)

I ne samo radari cela logistika američka je daleko naprednija i uigranija tako da su ovo prazne priče, pazi mig 29 haha iz 19 st.

Aleksandar

pre 8 godina

Jeste, i 'tamić' je neuporedivo bolji od Ferarija - kad je reč o teglenju tereta i prostoru za isti. Poredite babe i žabe ovde, a masa rusoljubaca/foba se loži k'o u Tri karte za Holivud.

ja

pre 8 godina

Koliko god se trudili nikad nece nadmasiti Ruse kada je u pitanju ratna tehnologija, uostalom Srbi su starim sovjetskim PVO sistemom srusili njihovog "nevidljivog"

Dragan

pre 8 godina

Kako se zvase onaj nemac sto je prosao 20 zona sovjetske PVO oko Moskve i sleteo na Crveni trg ?Oko Moskve postoji oko 20prstenova PVO.Inace ponudite Izraelu MIG ili suhoj da se ljudi malo nasmeju a mozete i s400 za Patriot.Inace SAD ima sve avione iz Rusije i treniraju njihovo obaranje.Rus proda Egiptu a oni SAD.

HanSolo

pre 8 godina

Tu-144 Konkordskij za potrebe američke vojne vazduhoplovne industrije za projektovanje hiper-soničnog bombardera, a pomenuti putnički avion im služi za testiranja dok je rusima dobrodošlo da ih se reše i još zarade. Tako igraju veliki - ispomažu se.
(XXL, 14. avgust 2015 16:11)
Pa jer si poludeo? Tu-144 su rusi napravili posle krađe bluprintova od britanaca.. Kad su ga napravili dali su pilotu lovca da ga vozi na avionskom sajmu 73(nisam siguran)u Parizu. On ga njega upravljao kao da je borbeni lovac i tako slomio fuselažu i tako pao avion ispred očiju celog sveta. Nije niko hteo da ga kupi posle toga pa su ga rusi upotrebili da transportuju poštu po rusiji sa tim eksemplarima što su već bili gotovi..
Onesvesti se malo rusofilu .. Ovo svi znaju sem tebe izgleda..

realno

pre 8 godina

a 29ka su 27 su stari milion godina..zamislite tek su 35, mig 35, su 30, t 50 sta bi im uradili..

Su 30,35 i MiG 35 su praktično isti avioni kao i Su 27 i MiG 29 sa nešto poboljšanom elektronikom i motorima. Samo im promijene oznaku kao da se radi o potpuno novom avionu, a ne o ograničenoj modernizaciji. Ameri imaju F16 koji je doživio isto tako mnogo modernizacija i označavaju se kao Block, 15,29,25,30 i td. Ne zovu ih F17,19..
Ruski T50 ima toliko problema kao prototip (stelth ne funkcioniše kako je zamišljeno i čitav paket elektronike je u stalnim kvarovima) da prema riječima samih Rusa neće biti operativno sposoban još barem 10 g.
Ovaj dole što fantazira o nekakvom preletanju američkog nosača je na opasnim drogama. Opucali bi ga ko krušku da se samo usmjerio prema nosaču.

radan

pre 8 godina

rusi su superiorniji od amera na svim poljima kad je u pitanju oruzje.to ameri dobro znaju.zato ne smeju da mrdnu.da nije tako odavno bi ih vojno napali.a ako se u ocaju ipak usude,njihov kontinent ce biti pretvoren u nuklearni pepeo.zivela rusija

glas razuma

pre 8 godina

Zna se to odavno, jos od pre pet godina kada je jedan visoki oficir NATO izjavi gledajuci ,Su 27 i 35 da zapad jos pet generacija nece imati ovakve avione. ovo nije avion ovo je NLO reci su generala NATO. PAK FA 50 ne da je stelt nego je preleteo americki nosac aviona. Ugledali su ga kafa je bio iznad broda. Radari ga nisu registrovali.

Pi

pre 8 godina

Komentar koji navodi da je neki ruski avion preleteo nosac aviona mi je smesan. Sinko, nosacu aviona bolje cuvaju nego predsednika USA. Znas li ti koliko podmornica, ratne brodove cuvaju nosaca. Na svakih 2,3 minuta poleti avion sa nosaca. Veliki broj aviona kruze oko nosaca. Privlizavas se na oko 300 km nosacu bez identifikacije, bivas unisten.

Branko BG

pre 8 godina

F-35 je promašaj epskih razmera. Ovo je samo delić problema. I ta elektronika koja je "superiorna" ne služi ničemu jer software ne radi.

Dusan

pre 8 godina

"Dok američka administracija razmatra koliko će aviona tipa F-35 kupiti, analitičari smatraju da su ruski MiG-29 i Su-27 daleko superiorniji".

Gde su ovde analiticari u tekstu? Ja procitah misljenje samo jednog. I to nekog Bila Frenca, za kog ja, kao amaterski zaljubljenik u ratnu tehniku, nikada cuo nisam.

Proguglam malo i gle cuda nadjem kredencijale: Politicki analiticar 3 godine u Nacionalnoj mrezi za bezbednost od jula 2012 do danas. Pre toga pet meseci radio kao pripravnik u jos jednoj sluzbi.

Znaci covek koji je tek izasao sa koledza, bez vojnog iskustva, nije pilot, ocenjuje jedan od najnaprednijih aviona danasnjice bez predstavljanja ikakvih dokaza niti argumenata.

Inace tekst je prvo preneo Defencetech.org. Evo i linka - http://defensetech.org/2015/08/12/analyst-russian-mig-29-and-su-27-top-american-f-35/#idc-cover

Malo je reci da su ga u komentarima ismejali, i to vrlo argumentovano.

Na kraju, f-35 nikada nije ni zamisljan za dogfight. Utuvite to sebi u glavu. Nikada ga nisu pravili zvog manevarbilnosti, vec kao sredstvo koje sa bezbedne udaljenosti moze da unistava protivnika a da ne bude otkriven.

Igy

pre 8 godina

Zat nije ovo poređenje različitih stvari? F-35 je američki pandan britanskom VTOL borbenom avionu Harrier, plus dodatak stealth tehnologije. Nemoguće je dodati VTOL a da se ne naruši optimalni plan mlaznog aviona - jednostavno mora nečim da se plati! Ono što se zauzvrat dobija je upravo mogućnost masovne i raspršene primene - piste za poletanje i sletanje više nisu usko grlo, a ovaj tip aviona može da se uspešno koristi za uznemiravanje neprijatelja i u uslovima kada ne postoji premoć u vazduhu (koja je skupa, krhka i rupičasta), što je do sada bila kičma američke strategije vazdušno-kopnene bitke. Ukratko, Amerikanci sa F-35 nabavljaju sebi "partizansku" avijaciju, koja po načinu primene uopšte ni ne namerava da se suprotstavlja protivničkim avionima za izvojevanje nadmoći u vazdušnom prostoru. Takav avion je nešto o čemu bi JNA imala vlažne snove!
(babe i žabe, 14. avgust 2015 16:08)
A sta mislis na sta slece taj F-35 vertikalno?
Na travu? Ili mora imati najmanje betonsku pistu na oju ce sleteti?
I sta mislis koliko je mehanicara, opreme (naoruzanja, goriva, rezervnih delova...) potrebno da bi on poleteo nakon sto sleti vertikalno na neko poljance?
Vertikalno poletanje nije nikakva prednost vise, prosla su vremena partizanske eskadrile (sve do MiG-21) gde je moglo da se sleti na livadu i jedan mehanicar da sredi avion da poleti u roku od sat vremena!

abc

pre 8 godina

To je sve vezano za dog-fight ali sada sve radi na principu: otkrij cilj - ispali raketu i bezi sto brze. E tu amerikanci imaju prednost sa svojim AESA radarima.
(Igor, 14. avgust 2015 15:39)

Za tvoju informaciju prvi avion sa AESA radarom je bio ruski MIG-35 (long range interceptor) i to najmanje 10 godine pre pojave AESA radara u zapadnim borbenim avionima. Kao sto neko vec rece, ti avioncici sluze za bombardovanje boranije, nikada ali bas nikada se ne bi upustili u akcije protiv poptpuno integrisanog PVO sa modernim sistemima.

Punisher

pre 8 godina

1. Ti avioni uopste nisu za poredjenje. To je kao porediti kosarkasku i ragbi loptu.
2. Moze se porediti jedino F22 Raptor.
3. Avioni vec 20 godina ne vode dog-fight jer je tehnologija previse napredovala. Obaraju jedne druge dok se vide samo na radalu, kilometrima udaljeni.
4. Ko poseduje AIM 120 raketu, taj dominira nebom. Odgovor na AIM 120 jos nije pronadjen.

babe i žabe

pre 8 godina

Zat nije ovo poređenje različitih stvari? F-35 je američki pandan britanskom VTOL borbenom avionu Harrier, plus dodatak stealth tehnologije. Nemoguće je dodati VTOL a da se ne naruši optimalni plan mlaznog aviona - jednostavno mora nečim da se plati! Ono što se zauzvrat dobija je upravo mogućnost masovne i raspršene primene - piste za poletanje i sletanje više nisu usko grlo, a ovaj tip aviona može da se uspešno koristi za uznemiravanje neprijatelja i u uslovima kada ne postoji premoć u vazduhu (koja je skupa, krhka i rupičasta), što je do sada bila kičma američke strategije vazdušno-kopnene bitke. Ukratko, Amerikanci sa F-35 nabavljaju sebi "partizansku" avijaciju, koja po načinu primene uopšte ni ne namerava da se suprotstavlja protivničkim avionima za izvojevanje nadmoći u vazdušnom prostoru. Takav avion je nešto o čemu bi JNA imala vlažne snove!

Ljubisa

pre 8 godina

Stvar je u tome sto vise niko ne radi dogfights i sve je svedeno na tehnologiju. Ko prvi bude otkriven on je nadrljao jer sad sve zavisi od jacine radara.

banjalucanin zox

pre 8 godina

Neka sam i to docekao da se neki amer i ja slazemo oko necega pa makar to bili avioni.....odavno sam ja to znao ali fala bogu evo i zvanicne potvrde da i rusi znaju napraviti nesto.....e sad ameri jos nisu napravili nesto cime bi srusili taj f-xx a rusi uvijek paralelno prave avion i nazovimo raketu kojim ce srusiti isti....

Ivan

pre 8 godina

cisco kid, da iole prastis vesti, znao bi koliko je americkih letelica palo u poslednje vreme. Prvo se informisi, pa onda nazivaj nekoga nenormalnim

mag

pre 8 godina

Ovi sto kaze dog foght vise ne postoji, kako zamislijate borbu u vazduhu kad F-35 udje u vazdusni prostor Rusije gde ga ceka S-400 i jos sto sta sa dometom od 300 km i gomila aviona? Znaci on, F-35, upali radar i ide Rusijom i rusi MiGove nacinom ispali i zaboravi. Koliko ja razumem tu nauku cim se radar upali izvor svetli kao svetionik. Tako da princip ispali i zaboravi sa 100-200km ne pije vodu.

Udba

pre 8 godina

Mig 29 najbolji avion!
(Neca, 14. avgust 2015 15:48)

- Nije to ona kanta od Mig-a koji ima Srbija, ne zanosi se.

Postoje dvije nove generacije MIG-29 koje su u ruskoj i njemackoj floti jer i Njemacka koristi MIG29

Toliko

pre 8 godina

F-35 je laicki receno zamisljen kao bombarder, a ne kao obican lovac. Na mesto lovca je prakticno nasilno postavljen posle propasti projekta F-22 i par stotina prakticno defektnih proizvednih letelica bez mogucnosti popravke. Oba projekta su kostali neverovatno skupo tj. novcem kojim bi moglo opremiti vojska omanje drzave. U sustini problema leze politicki, a ne inzinjerski razlozi. Vojna doktrina NATO je da se sto vise "iz vazduha" nanese stete i da se ta nadmoc sto duze zadrzi. Rusi su isli na ekonomske cilje da prave oruzje koje ce da izvozi tj. prodaje sto je dalo konacno mnogo efikasnije rezultate. Amerikanci su dosli u situaciju da vise nema koga da bombarduju, ili to rade jeftini i potrosni dronovi, a milionitu iteraciju F-16 vise nece niko da kupuje. Tako da bez obzira na tehnolosku i industrijsku nadmoc imaju losiju vojnu tehniku od suparnika.

Lazarenko

pre 8 godina

I šta će im bolji avion od F35? Savršeno se uklapa u američku ratnu doktrinu - napadanje sankcijama iznerunih zemalja koje nemaju 10 upotrebljivih aviona i "intervenisanje" po Centralnoj Aziji protiv čobana u kožnim papučima i na magarcima.

Zeljko

pre 8 godina

MiG-29 i Su-27 su lovci za nadmoc u vazdusnom prostoru a F-35 je visenamenski lovac-bombarder tj. oni pripadaju potpuno razlicitim klasama letelica i ne mogu se porediti!

DuleGURU

pre 8 godina

Ruska "Almaz" tehnologija skida avione kao glinene golubove.
Za lociranje se koriste 3D radari, a
rakete su 3X brze od najbrzih aviona.....prate izvor toplote iza aviona, boom i dovidjenja.
Sto se tice aviona, ruski avioni 5-te generacije su u svemu dominantniji....uglovi zaokreta, brzina, mogucnosti u vazduhu, otkrivanje drugih aviona u vazduhu na 500 km, itd.

branis amere protiv njihovih zapazenja?

pre 8 godina

(Dorcolac, 14. avgust 2015 16:49)
"5. Rečeno za dogfight sa F-16 je laž jer je u pitanju osiromašeni predserijski F-35, sa koga su skinuli većinu u senzora, bez dozvole za puno dejstvo!"
Nije tacno, u tom testu je ucestvovala najnovija verzija F-35, posle pocetne blamaze su mu skinuta sva naoruzanja i dodatni rezervoari za gorivo da bi uopste imao neke sanse protiv preistorijskog F-16 koji je bio u full opremi, ali dzaba!
A tek za dog-figt, slusas bajke o superniornoscu americkih radara i raketa koje su se pokazale kao nadmocne protiv avijacije Afganistana i Iraka sa modelima od pre 30 i vise godina. Danasnji avioni imaju protivmere za svaku raketu, pa cak i da su bajke o boljim americkim radarima istinite to im nista ne znaci, opet ce morati u dog-figt.

Row model

pre 8 godina

(Dragan, 14. avgust 2015 19:40)

Rodjace, odrastao si na Rambo filmovima, jel?!

Ha ha ha.... kakvi komentari, ludilo. Ajd se ti lepo nastavi zanimati za povrtarstvo a ne za ruske avione.

Pa ne leti Izraelska armija na americkim avionima zato sto su bolji, vec zato sto su besplatni. Pokon velikog USA brata. I ne samo to.

A tek koliko je ruska PVO superiornija... da samo znas.

P.S. ovo sami Amerikanci navode u ovom textu.

Mladen

pre 8 godina

Price ispali raketu sa bezbedne udaljenosti i zaboravi na sve su Amerikanci pricali jos u Korejskom ratu.Ko ne zna nek izgugla kako je to proslo.F35 je pitanje korpucije na drzavnom nivou spram koje su ovi nasi mala deca.

NouNejmovic

pre 8 godina

Kakve ste lozane svi do jednog... prepirete se sta je bolje, Americko ili Rusko... a Srbin ne moze vise ni peglu da napravi... e moji vi!

Cenzura

pre 8 godina

MiG-29 i Su-27 su lovci za nadmoc u vazdusnom prostoru a F-35 je visenamenski lovac-bombarder tj. oni pripadaju potpuno razlicitim klasama letelica i ne mogu se porediti!
Neki komentatori( očito aero eksperti več su proglasili kakoMiG-ameriçki bombarder srušio ruskog lovca. Ova teorija mi ne izgleda logična, ali eksperti več znaju što pričaju.

XXL

pre 8 godina

Pa da se projekat JAK-141 isplatio rusima ne bi ga prodali amerikancima kao i sve putničke supersonične avione Tu-144 Konkordskij za potrebe američke vojne vazduhoplovne industrije za projektovanje hiper-soničnog bombardera, a pomenuti putnički avion im služi za testiranja dok je rusima dobrodošlo da ih se reše i još zarade. Tako igraju veliki - ispomažu se.

Darko

pre 8 godina

@realno
Samo si u tom filozofiranju zaboravio da istakneš činjenicu da su ruski Su-35S, Su-SM potpuno drugačiji avioni u odnosu na prvobitne modele Su-35 i Su-30.Upravo se završava ispunjavanje prvog ugovora koji je ruska vojska sklopila sa proizvođačem aviona o isporuci određenog broja ovih letelica i sada će da potpišu novi četvorogodišnji ugovor.Uz Su-35S i Su-30SM isporučuju se i avioni Su-34, ali to je malo drugačiji tip aviona.Rusi su i Mig-31 modernizovali u Mig-31BM i Su-25 u Su-25SM3.Mig-35 nije još gotov, biće narednih godina i taj avion nema nikakve veze sa starim MIg-29 o kojem je u ovom članku reč.To neće biti ni nalickama verzija Mig-29M2 ili Mig-29K/Kub, već avion koji će imati i neke elemente aviona pete generacije, dakle biće nešto između četvrte i pete generacije.A o T-50 PAK FA ne treba trošiti reči, nema što se njega tiče nikakvih problema, to su gluposti, avion će biti krajem sledeće godine spreman za serijsku proizvodnju, sva ispitivanja što se tiče letačkih mogućnosti su gotova, jedino ostaje da se izvrše još neke nadogradnje što se tiče još novijeg tipa motora i naoružanja koje će nositi.Takođe, Rusi kreću ponovo da proizvode i bombarder Tu-160, a počela je polako i realizacija projekta supernaprednog bombardera Tupoljev PAK DA.Kako je rekao jedan ruski vojni zvaničnik, oni će do 2020 godine dobiti čak 2000 novih aviona pa sada neka svako razmisli da li su Rusi za potcenjivanje ili ne.

stalker

pre 8 godina

Bivsi americki major avijacije,izjavio je da bi MiG 21 mogao bez problema da obori ovaj F-35,jer je toliko trom da nebi mogao da izvede manevar izbegavanja rakete ispaljene sa MiG-a 21.
Ruski avioni su zakon,29-ka je usao u istoriju i vec je nekoliko primeraka u privatnom posedu.

GG

pre 8 godina

Ruski T50 ima toliko problema kao prototip (stelth ne funkcioniše kako je zamišljeno i čitav paket elektronike je u stalnim kvarovima) da prema riječima samih Rusa neće biti operativno sposoban još barem 10 g.
Ovaj dole što fantazira o nekakvom preletanju američkog nosača je na opasnim drogama. Opucali bi ga ko krušku da se samo usmjerio prema nosaču.
(realno, 14. avgust 2015 17:06)
-----
Rusiji više nije prioritet T 50 usporili su i to sa dobrim razlogom. Uopšte im se višpe ne žuri. Praviće SU 35 imaju Mig 31, Su 34, još će da prave Su 30, Krenuli su u proizvodnju MIgova.
Dok su prioritet dali obnovi TU 160 u odnosu na T50.

U principu shvatili su da savremenim radarima, stelt tehnologija više ne donosi toliku prevagu u vazduhu. Sad je mnogo bitnije kako prići protivniku bez uključenog radara i tu sad svi prave raznorazne taktike i strategije. Džaba ti stelt avionu ako mu radi radar, biće osvetljen ko na dlanu.

Legionar

pre 8 godina

Da,losiji je od MiG-29 M2 i Su-30,ali isto tako je tacno da se Ameri i Rusi nikada nece sukobiti,da ce Ameri uvek napadati slabe drzave koje i ako imaju lovce MIG ili SU,bice zastarele varijante i u momentu napada gotovo neupotrebljive.F-35 ce doneti ogromnu zaradu Americi,a to je jedino sto je u ovom momentu vazno.

Mihailo

pre 8 godina

@ Pa, što ne kupe ruske ako su bolji?
US Air Force sa suhoima i migovima! To bi bilo fenomenalno!
(I wish, 14. avgust 2015 15:58)

To uopte ne bi bio problem, dobili bi izvoznu verziju svakog aviona koji bi poželeli da kupe. Kao i bilo koja druga država.

Nenad Simic

pre 8 godina

O kakvom se avionu radi najbolje je pogledati dve dokmentarne emisije sa kanadske i australijske televizije (ima na youtube). Kao zemlje koje su finansijski ucestvovali u razvoju F-35, i obavezi da odredjeni broj istih kasnije kuoi, sada su u grdnom problemu. Ili jos bolje o cemu se tu zapravo radi videti intervju sa jednim od konstruktora F-16. Prierre Sprey.

Перица

pre 8 godina

http://www.military-today.com/aircraft/yak_141.htm

It the early 1990s Lockheed Martin entered into partnership with Yakovlev Design Bureau for further development of this aircraft. Results of this partnership is unknown, however Lockheed Martin possibly used experience gained from this project developing their own F-35 multi-role fighter.

   In the near future USA will operate a large number of F-35B Lightining II stealth multi-role fighters with supersonic speed and vertical take-off and landing capability, but propulsion system of the F-35B is very similar to that of the Yak-141, developed more than 20 years ago.

   Some sources report that in 1996 a prototype of the Yak-141 engine was sold to China. Also it is reported that in 1998 Russia transferred technology related to the engine nozzle. It is possible that in the near future China will also develop a VTOL aircraft, based on the Yak-141 technology.

XXL

pre 8 godina

@HanSolo - prijatelju nisi informisan. Svoj komentar sam dao na osnovu pisanja naših medija i kao bivši član YUVAM-a avio-maketara iz Portoroža za vreme bivše SFRJ,, a koristio sam i čitao svojevremeno i posedujem američke i engleske edicije i enciklopedije o avionima. A Tu-144 Konkordskij je pao na izložbi aviona u Francuskoj NE krivicom posade i pilota već su francuzi poslali avion da snimi "brkove" koje je imao jer im je to bila nepoznanica, a rusi su imali problem krila i manevra i to su rešili tim dodatkom. Avion koji je snimao Tu-144 našao se iznad njega i u tom momentu ruski pilot koji je imao manevar smanjio je snagu motora da se NE bi sudario u vazduhu sa ovim te je došlo do gubitka potiska i avion je pao. Pa pre par godina francuzi su o tome obavestili ceo svet, a kod nas je bilo i na tv-u i pisanim medijima. Malo informisanosti ne bi ti škodilo. A i ovih dana si mogao u ovim istim medijima da vidiš stilizovani hiper-sonični avion koji amerikanci žele da naprave, a ove ruske grdosije im ne lete već se koriste za ispitivanja. Toliko o tome i knjige i stručne časopise u ruke nije sramota. Pozz.

Metohija

pre 8 godina

Najzanimljiviji u ovoj vesti su u stvari komentari polumozgasa,koji se iz neobijasnjivih razloga osećaju pozvanim da komentarisu i analiziraju analizu americkog vazduhoplovnog eksperta,na samo njima svojstven nacin.Gubeći pri tom iz vida cinjenicu, da danas u Srbiji verovatno nema vise od 100-nak relevantnih strucnjaka, koji mogu da daju svoj strucan i relevantan komentar na ovu vest.Sumnjam da se neki od njih oglasio...

Kiza

pre 8 godina

Kakve ste lozane svi do jednog... prepirete se sta je bolje, Americko ili Rusko... a Srbin ne moze vise ni peglu da napravi... e moji vi!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (NouNejmovic, 14. avgust 2015 17:29)

E zemljace, tu gresis. Da vidis kako je letela Gorenje pegla kada me zena gadjala. A ja se nesto i ne secam da su se pegle ikada i pravile u Srbiji

lerma

pre 8 godina

@iwish
zato sto ne zele da im pomazu tako sto bi ulozili par biliona dolara u njihovu vojnu industriju. pre ce da uloze u svoju makar bila i losija.

puno dolara

pre 8 godina

koji je broj "bilion" ? milion? dva miliona? milijarda mozda?... moze neko da mi pojasni?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ne kontam, 14. avgust 2015 18:11)



999 999 999 999 ti do daj jedan dolar i dobio si to sto te muci