Zagreb uputio protest BG zbog Šešelja i Nikolića

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske zatražilo je da što pre sankcioniše one koji su pred Ambasadom u Beograd zapalili hrvatske zastave.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2015.

15:03

Default images
Thinkstock

Kako prenose hrvatski mediji, protest je upućen otpravnici poslova Ambasade Srbije u Zagrebu Bosi Prodanović.

Pomoćnik hrvatske šefice diplomatije Željko Kuprešak je ponovio da je nedopustivo da optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj sa nekolicimom svojih pristalica, neometan od strane policije, pali hrvatsku zastavu i svojim izjavama podseća na retoriku iz ’90. godina 20. veka.

“Takve izjave osuđujemo i u potpunosti odbacujemo. Još jednom se pokazuje da izjave optuženih ratnih zločinaca, osim što štete Srbiji, nanose štetu regionalnoj saradnji, odnosima država u regionu i njihovom evropskom putu“, rekao je Kuprešak.

On je dodao da događaji koji su prethodili incidentu nisu doneli smirivanju situacije, racionalnom i odgovornom delovanju, kao i da govori visokih funkcionera Srbije kontraproduktivno deluju na normalizaciju odnosa između zemalja.

“U tom kontekstu izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska “Olujom“ slavi pobedu i dan kad je obnovljena država ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera smatramo potpuno netačnim, uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim“, navodi se u saopštenju.

Ovakva reakcija iz Hrvatske stiže posle skupa SRS ispred Ambasade Hrvatske u Beogradu kada je Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu, na dan obeležavanja 20. godišnjice od proterivanja Srba iz Hrvatske u akciji “Oluja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: