"SZO nespremna da se nosi sa epidemijama"

Svetska zdravstvena organizacija je nespremna da se bavi krizom kao što je epidemija ebole, upozoravaju stručnajci, prenosi AFP.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

19:46

Default images
Foto: Beta, AP

Više od 11.000 ljudi umrlo je od veoma zarazne ebole u poslednjih 18 meseci, najviše u zemljama na zapadu Afrike - Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji, gde ta bolest nastavlja da uzima živote.

U kritičnom izveštaju panela nezavisnih stručnjaka UN, naglašava se da je proglašenje vanrednog stanja u svetu zbog ugroženosti zdravlja 8. avgusta 2014. godine bilo presporo, jer je prošlo pet meseci od izbijanja ebole.

"To je reaktivan, a ne proaktivan pristup hitnim slučjevima" i propušteno je da se deluje na osnovu upozorenja iskusnog osoblja na terenu, navodi se u izveštaju.

Kako se ističe, u prvim mesecima krize, genralni direktor SZO Margareta Čan i više osoblje nije se pokazalo kao hrabro i nezavisno u odlučivanju, pa je bilo potrebno da se time bave vlade pogođenih zemalja.

Panel je takođe kritikovao početno angažovanje SZO u lokalnim zajednicama zbog toga šta je moglo da se učini na smanjenju širenja ebole, kao i zato što osoblje nije pružalo autoratativne informacije o tome šta se dešava.

Tako, u Gvineji, zajednice još uvek nisu uverene u svoju odgovornost, što nisu oglasavale kontakte sa zaraženim pacijentima i osigurale da žrtve budu bezbedno sahranjene, što je dovelo do toga da je virus teško eliminisati.

Stručnjaci su uvereni da se moraju učiniti temeljne promene, posebno u smislu liderstva i donošenja odluka, što treba učiniti još u ovom mandatu, zaključeno je u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: