Preko prelaza mogu samo prazni kamioni

Iako je u Briselu dogovoreno otvaranje dva nova administrativna prelaza za promet robe između uže Srbije i Kosova, oni još uvek ne rade.

Izvor: B92

Subota, 04.07.2015.

16:20

Default images
Foto: B92

Na prelazu Mutivode kod Medveđe, od pre tri nedelje dozvoljen je prelaz kamionima, ali samo praznim.

Na administrativnom prelazu Mutivode nema ni zastave Srbije ni zastave Kosova, a srpski i kosovski policajci i carinici rade ispod istog krova.

Preko prelaza mogu samo putnički automobili, poljoprivredne mašine i prazni kamioni.

Više od 15 godina ni kilogram prehrambene ili neke druge robe iz uže Srbije ili sa Kosova nije prevezen preko Mutivoda.

Krajem maja u Briselu je dogovoreno otvaranje Mutivoda i za prevoz robe, a 15. juna su počeli sa radom i carinici. Ipak trgovine i dalje nema.

Pored velike trgovinske razmene u bivšoj Jugoslaviji između firmi sa juga Srbije i sa Kosova , put od Leskovca ka Prištini preko Mutivoda bio je značajan i za gradjane.

Pored puta od Leskovca, preko Medveđe do Prištine do pre 20 godina radilo je na desetine restorana i mini preduzeća.

U Briselu je krajem maja dogovoreno da se pored Mutivoda otvori još jedan prelaz između Zubinog Potoka i Novog Pazara, koji je prethodnih godina služio za šverc robe.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: