"Srbija kao verna Rusiji, a okreće se Zapadu"

Srpski premijer Aleksandar Vučić putuje u posetu SAD, koja može da dovede do zaokreta u spoljnoj politici Beograda, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2015.

10:23

Default images

Nastavljajući da se deklariše kao neutralna i verna odnosima sa Rusijom, Srbija se sasvim očigledno kreće prema Zapadu, piše list.

List citira Vučićevu izjavu da Srbija želi maksimalno dobre odnose sa SAD kao i da dobije podršku Amerike na putu u EU i navodi da, iako je ekonomski deo posete važan, ključan značaj ima politički deo.

Iz programa posete sledi da su mnoge teme Vučićevih razgovora u SAD na ovaj ili onaj način povezane sa Rusijom i spoljnopolitičkom orijentacijom Beograda. Mada Srbija zvanično nastavlja da se drži politike neutralnosti, u odnosima sa NATO dogodio se značajan progres, piše Komersant.

Dnevnik navodi da je uoči posete SAD Vučić dao "maltene senzacionalnu" izjavu da će Beograd prihvatiti preporuke SAD i smanjiti zavisnost od ruskog gasa i dodaje da su mnogi političari i eksperti to ocenili kao znak preokreta u srpskoj politici.

Vučić se potom potrudio da omekša svoju izjavu rekavši da Srbija ne prekida prijateljstvo ni sa Rusijom ni sa Amerikom, i da ne pravi zaokret. Spoljnopolitički savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić smatra da poseta srpskog premijera SAD ne udaljava Beograd od Moskve, navodi list.

List napominje da je kada je saopšteno da će Vučić posetiti Vašington, on dobio poziv ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da poseti Moskvu.

"Namera Srbije da se značajno približi EU i SAD verovatno će izazvati nezadovoljstvo Moskve, koja smatra Beograd ključnim partnerom na Balkanu. Moskva je svojevremeno osetljivo odreagovala na priključivanje Crne Gore sankcijama protiv Rusije i na njene planove da udje u NATO. I nedavna izjava makedonskog premijera Nikole Gruevskog kojom je uslovio priključivanje Turskom toku pozicijom EU, u Rusiji je izazvalo očigledno razočarenje", piše Komersant.

Dnevnik piše da u datoj situaciji "Moskvca nema veliki izbor".

"Ili će balkanske zemlje nazvati proameričkim sa svim posledicama koje iz toga slede, ili će se složiti da mogu imati dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom. Druga mogućnost je sasvim realna", ocenjuje list i podseća na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova pre godinu dana da "ne treba polaziti od logike da ako je neko saveznik SAD, ne može biti partner Rusije i obrnuto".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: