"Za zločine odgovorna paravojska"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svedok Draško Vujić rekao je da su za zločine nad Muslimanima i Hrvatima 1992. u Prijedoru bile odgovorne paravojne formacije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

15:45

Default images

On je naveo da su osim paravojnih formacije za zločine bile odgovorne i srpske civilne vlasti, odnosno policija.

Vujić, koji je tada bio komandant jednog od bataljona Vojske Republike Srpske, izjavio je da VRS nije imala nikakve veze sa logorima za nesrpsko stanovnistvo Omarska i Keraterm, tvrdeći, istovremeno, da su se Muslimani sami, dobrovoljno, sklanjali u "prihvatni centar" u Trnopolju.

Prema optužnici koja generala Mladića, koji je u to vreme bio komandant VRS, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od opština u kojoj je taj progon imao razmere genocida, a u tri logora počinjeni su teški zlocini nad hiljadama pritvorenih.

Vujić je, tokom današnjeg iskaza, tvrdio da, u to vreme, on za većinu zločina nije ni znao, nakon stso ga je tužilac Amir Zec suočio sa podacima o tim masovnim zlodelima.

Svedok je izjavio da su razne srpske paravojne formacije "pravile velike probleme i Srbima i Muslimanima" u prijedorskom kraju.

Kazao je da je Zeljko Ražnatović-Arkan, kao vođa Srpske dobrovoljačke garde, bio u bliskoj vezi sa načelnikom prijedorske policije Simom Drljačom, ali da ne zna ko je Ražnatovića pozvao u Prijedor.

"Ne znam od koga su dobijali zadatke, ali od vojske nisu", rekao je Vujić, osvrćući se na boravak Ražnatovića u Prijedoru u jesen 1995.

Mladicehva odbrana u dokaze je uvrstila dokument VRS iz tog vremena u kojem se Ražnatovićeva jedinica proglašava paravojnom formacijom, budući da se nije uključila u sastav vojske, niti se potčinila njenoj komandi.

Svedočenje u odbranu generala Mladića danas je započeo i Nedeljko Trkulja, koji je od decembra 1993. bio načelnik roda oklopno-motorizovanih jedinica u Glavnom štabu VRS.

Pukovnik Trkulja izjavio je da je general Mladić u GS VRS u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska "provodio relativno malo vremena", zato sto je bio na terenu, i da je, u njegovom odsustvu, naređenja mogao izdavati "isključivo" načelnik GS general Manojlo Milovanovic.

Trkulja je posvedočio da ne samo da nije učestvovao u planiranju operacije Krivaja 95, odnosno ofanzive na Srebrenicu u julu 1995, nego da nije imao "nikakvo saznanje" o njoj.

"Ni naziv nisam znao, prvi put sam ga cuo 2007. godine u ovoj sudnici", kazao je Trkulja, koji ce svedočenje nastaviti sutra.

General Mladić optužen je i za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, kao i za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: