EU: Vojna pomoć Ukrajini - iluzija

EU neće vojno pomoći Ukrajini jer diplomatska nastojanja rešenja ukrajinske krize nemaju alternativu, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

10:28

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, Tusk je na poljskoj televiziji TVP.info apelovao na sve da se ne zaluđuju zabludama i iluzijama o vojnom rešenju.

"Diplomatska nastojanja rešavanja krize u Ukrajini danas nemaju alternativu. EU neće doneti odluku o drugačijoj vrsti pomoći, recimo vojnoj, jer to nije u njenoj nadležnosti. Na stranu to što EU nije za to stvarana, i što nema mnogo entuzijasta takvog rešenja - neposredne vojne podrške Ukrajini. Ne zamišljajmo zablude i iluzije", rekao je sinoć Tusk.

Predsednik ES podsetio je da se i druge zemlje koje podržavaju Ukrajinu, između ostalih SAD i Kanada, protive vojnom rešenju i insistiraju na razgovorima i diplomatiji.

"Da li su efikasni? Sigurno je da nisu dovoljno efikasni, posebno sa stanovišta Ukrajine. Zajedno sa sankcijama nisu doneli momentane i potpune efekte, ali s druge strane, zaustavljanje najgore faze sukoba i masivnih borbi u Ukrajini sasvim sigurno su efekat jedinstvenog stava EU", naveo je Tusk.

Bivši poljski premijer, sada na čelu ES, dodao je da to i nije tako malo, a po Tuskovim rečima, i Rusija je iznenađena time što je Evropa tako solidarna i jedinstvena u podršci Ukrajini.

Tusk je potvrdio da će 70. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata slaviti na poziv predsednika Poljske Bronjislava Komorovskog, zajedno sa šefovima država Srednje Evrope, 7. maja u Gdanjsku, na poluostrvu Vesterplate, gde je počeo Drugi svetski rat 1. septembra 1939. godine.

"To je jako dobra ideja predsednika Komorovskog i drugih evropskih predsednika da se simbolično pokaže na vrlo simboličnom mestu kakav je Gdanjsk da Evropa danas mora glasno da kaže da je taj rat počeo i završio se zato da nikada više nijedna država ne posegne za oružjem kao argumentom i nasiljem protiv druge države", rekao je predsednik ES Donald Tusk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: