Poslanici o bezbednosti žičara

Skupština Srbije započeće danas novu sednicu, na kojoj će najpre razmatrati predloženi zakon o žičarama za transport lica.

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

07:55

Default images
Foto: Tanjug

Njime se propisuje da se prilikom projektovanja i izgradnje žičara obavezno izrađuje i sigurnosna analiza.

Ta analiza treba da obuhvata sve bezbednosne uslove za postrojenje žičare i okolinu, a koji se odnose na projektovanje, izgradnju i rad.

Rešenje kojim se odobrava rad žičare predstavlja uslov za otpočinjanje njenog rada, a rad, održavanje i kontrola obavezno se prilagođavaju tehničkim uslovima, kao i rizicima lokacije na kojoj se nalazi.

Odobrenje za rad donosi se na osnovu upotrebne dozvole i obnavlja se nakon isteka roka od godinu dana, a upravljač je dužan da obezbedi pravovremeno i stručno održavanje žičare, koje se sprovodi putem tehničkog pregleda, jednom godišnje, nakon remonta, a po potrebi i češće.

Ovaj pregled obavljaju ovlašćeni subjekti, a njime se utvrđuje da li je postrojenje žičare opremljeno i da li se održava u skladu sa propisima i tehničkim uslovima koji se odnose na konstrukciju, opremu, održavanje i opremljenost žičare propisanim uređajima.

Na dnevnom redu nove sednice su još i zakonski predlozi o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju, o upotrebi znakovnog jezika i izmene Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kao i ratifikacije nekoliko međudržavnih sporazuma.

Među njima su sporazum Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o vazdušnom saobraćaju, sporazum Srbije i Kine o vazdušnom saobraćaju, kao i sporazum Srbije i Makedonije o utvrđivanju granične procedure za železnički granični prelaz Preševo - Tabanovce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: