Padobranci SAD stigli u Ukrajinu

Oko 300 američkih padobranaca stiglo je u Ukrajinu da trenira ukrajinsku Nacionalnu gardu koja se bori protiv proruskih pobunjenika, saopštila je vojska SAD-a.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

10:32

Default images
Foto: Beta, AP

Padobranci 173. vazduhoplovne brigade SAD stigli su u Javoriv na zapadu Ukrajine, kako bi u narednih šest meseci obučavali tri ukrajinska bataljona, navodi se u saopštenju, koje prenosi AFP.

Nacionalna garda Ukrajine je rezervni vojni sastav, formiran 2014. godine, od dobrovoljaca i vladine milicije.

"Mi ćemo držati časove o ratovanju, kao i obuku o održavanju i povećanju profesionalizma i stručnosti vojnih štabova", rekao je Hose Mendes, operativni oficir brigade, stacionirane u Italiji.

To je izgleda naljutilo Rusiju, koja optužuje SAD da stoje iza protesta kojima je oboren proruski predsednik Viktor Janukovič prošle godine, što je izazvalo sukob između snaga lojalnih Kijevu i Moskvi.

Dolazak američkih vojnih instruktora u Ukrajinu destabilizuje situaciju kad je reč o smirivanju sukoba, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Zapad optužuje Rusiju da naoružava proruske snage koje su preuzeli kontrolu nekih područja u istočnoj Ukrajini, ali Moskva poriče te optužbe.

Borbe između proruskih i vladinih snaga nastavljene su i pored primirja, dogovorenog u februaru.

Prema podacima UN, u sukobima je život izgubilo više od 6.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: