"Gore o Nikoliću nego o Miloševiću"

Mediji u Srbiji treba da budu odgovorniji i u skladu sa Ustavom moraju da poštuju grb, zastavu, himnu i instituciju predsednika države.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2015.

10:08

Default images

To je ocenio savetnik predsednika Srbije Oliver Antić

"Prema Ustavu - grb, zastava, himna i predsednik Republike su zaštitni subjekti i u krivičnom pravu. Uvreda Srbije jeste uvreda jednog od ova četiri elementa, ali to se ne primenjuje u praksi", rekao je Antić.

On je za TV Pink kazao da je aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić najviše izložen napadima medija u odnosu na prethodne čelnike zemlje - Slobodana Miloševića, Milana Milutinovića, Zorana Đinđića, Vojislava Koštunicu...

Antić ističe da većina medija ne podržava predsednika Srbije kojeg "mučki napadaju", to jest napadaju njega i njegovu porodicu, što je nazamislivo u svetu, gde svaka država veliča svog predsednika.

"Đinđića su isto napadali na najrazličitije načine, sa i bez osnova, Milutinović je bio marginalizovan, ali ga nisu mučki napadali, pa i Koštunicu su kako - tako napadali. Moj utisak je da Nikolića najviše napadaju nego sve do sada predsednike", kaže Antić.

Prema njegovim rečima, odgovorno novinarstvo je vrlo važna poluga demokratije, što kod nas nije slučaj.

Antić predlaže da se u Srbiji uradi kao u Brazilu, koji je imao donedavno sličnu situaciju, odnosno da po zakonu svi novinari moraju da imaju završen fakultet.

"Ako vam neko da posao koji ima neki tradicionalni ugled, a niste kvalifikovani za to, onda se osećate obaveznim da uzvratite i radite kako vam taj neko naredi ili vas usmeri", navodi Antić.

On naglašava da novinari moraju da imaju viši stepen morala i obrazovanja, jer onda ne bi mogli da pređu preko neke granice.

"Kod nas svako može da okači sebi funkciju - ja sam novinar, iako je polupismen ili neobrazovan", dodao je Antić.

Savetnik predsednika države navodi i da pravosuđe mora da bude efikasnije, kao i da su kod nas novčane odštete za narušavanje ugleda u sredstvima javnog informisanja veoma male.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: