Ponedeljak, 06.04.2015.

14:32

Tadić: Ne svaljujte sve na pilote

Vlada mora da otkloni sve sumnje oko pada helikoptera 13. marta, izjavio je predsednik SDS Boris Tadić i dodao da se krivica ne može svaliti na pilote.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Tanjug

"Vlada, a to važi i za predsednika vlade, ne može svako to pitanje (ko je kriv) doživljavati kao napad na sebe. Tu je reč o društvu, društvu koje sumnja zašto je došlo do pada helikoptera. Upravo istraga, ili još jedna istraga, mora da razjasni šta se desilo u čitavom lancu komandovanja", rekao je Tadić.

Na konferenciji za novinare u prostorijama SDS-a, Tadić je rekao da je i u samoj istrazi jasno da je u čitavom sistemu vojnog komandovanja, a i nadležnosti određenih civilnih lica došlo do grešaka koje su dovele do pada letelice.

On je naveo da mu je, dok je bio predsednik Srbije, bilo onemogućeno da leti po lošim vremenskim uslovima, a često i noću, zbog bezbednosti.

"Sada se postavlja pitanje - zbog čega je bilo moguće da se izvede jedan ovakav let kada su bile otežane okolnosti leta. Kada je u pitanju noćna vožnja naše jedinice ne raspolažu vrhunskom opremom", rekao je Tadić.

Osim toga, Tadić je istakao da mitinzi i kontramitinzi koje organizuju Demokratske stranka i Srpska napredna stranka u Srbiji stvaraju atmosferu devedesetih godina i da je tu zapravo reč o nesuglasicama između pokrajinske i republičke vlasti.

"Postavlja se pitanje svrhe takvih najava. Šta je u zaleđu? To je borba dve vrste vlasti. Republička želi da ospori pokrajinsku (u Vojvodini), a pokrajinska da zadrži svoju poziciju", istakao je Tadić na konferenciji za novinare u prostorijama SDS-a.

On je rekao da SDS ne želi da učestvuje ni u jednoj od ove dve vlade jer SDS zanima samo ozbiljan rad na poboljšanju uslova života za građane i dodao da SDS neće ući u vladu ni nakon rekonstrukcije, ako do nje dođe.

Tadić je naveo da SDS nudi konkretne ekonomske mere i da ta stranka ostaje pri početnoj ideji da konstruktivno kritikuje vladu i predlaže rešenja za nastale probleme.
Foto: Tanjug
On je najavio i da će 27. aprila, na godišnjicu osnivanja sadašnje vlade, SDS organizovati akcije u 12 većih gradova Srbije i da će tada govoriti o svim "propuštenim prilikama" ove vlade.

"Ne radi se o 12 meseci rada ove vlade, već o 36 meseci, tri godine njenog funkcionisanja, ista je koalicija, ali postoje različite ekonomske politike, što svedoči o tome da vlada luta u strategiji ekonomske politike, gde je najteža situacija i gde su najkompleksnije posledice po životni standard građana", izjavio je Tadić.

Tadić je rekao da SDS želi da podstakne diskusije u svim sektorima, jer se, kako je naveo, u Srbiji "čitavi sekori obrušavaju".

"Na svakom planu trpimo, to ima posledice u štrajku prosvetnih radnika, koji traje mesecima, pre toga u štrajku advokata, čitavi sektori se obrušavaju, kao posledica jedne nedovoljno dobro koncipirane strategije", istakao je Tadić.

Upitan o njegovoj poseti Kuvajtu, Tadić je rekao da je kao bivši predsednik često bio pozivan na razgovore u druge zemlje i da razgovara o privredi i mogućim investicijama u Srbiji. On je dodao da će uraditi sve što je u interesu Srbije i da povremeno tokom svojih poseta razgovara i o stvarima o kojima ga neko iz vlade zamoli.

Upitan da prokomentariše navode iz vlade da nisu znali za njegov put i posetu Kuvajtu, Tadić je istakao da je to laž i da vlada zna gde se on kreće, jer on poštuje sve procedure putovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: