Politika 4

15.05.2024.

20:29

Vesić potpisao ugovor za Generalštab: Obnova posle 25 godina od bombardovanja, Memorijalni kompleks u planu

"Vlada Srbije izabrala je za partnera u ovom poduhvatu uglednu američku kompaniju, koja će investirati u revatilizaciju kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO)", rekao je Vesić.

Izvor: B92.net

Vesić potpisao ugovor za Generalštab: Obnova posle 25 godina od bombardovanja, Memorijalni kompleks u planu
Predrag Mitić

Podeli:

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, danas je, u ime Vlade Srbije, sa kompanijom Affinity Global Development, potpisao Ugovor o revitlizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

"Vlada Srbije izabrala je za partnera u ovom poduhvatu uglednu američku kompaniju, koja će investirati u revatilizaciju kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO)", rekao je Vesić.

On je dodao da je kada su u javnosti pojavile informacije da će kompleks SSNO biti revitilizovan, rekao da ugovor u tom trenutku nije potpisan i da će javnost biti obaveštena kada se to bude dogodilo.

Ministar je istakao da će, sve što se bude radilo u okviru revitalizacije kompleksa, biti učinjeno u skladu sa zakonima Srbije i u saradnji sa Vladom Srbije i svim relevantnim institucijama u zemlji, koje su nadležne za urbanizam i zaštitu kulturne baštine.

"Obnovićemo objekat 25 godina pošto je uništen u bombardovanju. Za četvrt veka nikome nije palo napamet, pre ove Vlade, da ga kompleks obnovi. Kada ovaj prostor bude revatilizovan doprineće razvoju Beograda i Srbije", naveo je Vesić.

Ministar je posebno naglasio, zbog dezinformacija koje su se pojavljivale u javnostu, da Vlada Srbija nije prodala zemlju na kojoj se nalazi zgrada, već je, kako stoji u ugovoru, zemljište iznajmila na 99 godina.

"Investitor je preuzeo obavezu da, ukoliko ne završi investiciju u roku koji je određen ugovorom, Republici Srbiji vrati bez nadoknade zemljište i ono što do tada bude izgrađeno. Zemljište ostaje vlasništvo Republike Srbije", rekao je ministar Vesić.

Vesić je istakao da investitor, prema ugovoru, ima obavezu da na istoj parceli izgradi Memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama NATO agresije iz 1999. godine, a koji Srbija, nažalost, ni posle četvrt veka još uvek nema.

"Memorijalni kompleks biće finansiran od strane investitora i nalaziće se u vlasništvu Republike Srbije koja će odlučiti o programskom sadržaju kompleksa i upravljaće njime", podvukao je Vesić.

Izgled budućeg Memorijalnog kompleksa biće odredjen na međunarodnom javnom arhitektonskom konkursu, na koji će sve zainteresovane arhitekte moći da se jave sa svojim idejama.

Ministar Vesić se zahvalio prvom potrpredsedniku Vlade Siniši Malom na energiji i radu koji je uložio u ovaj kao i ostale projekte koji su pokrenuli razvoj Beograda i dodao da je ponosan jer zajedno realizuju još jednu investiciju važnu za budućnost Srbije.

Generalni direktor Affiniti Global Development-a Asher Abehsera rekao je da projekat obuhvata jedinstven aspekt saradnje u kojoj će srpske arhitekte i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za Memorijalni centar.

"Na ovakav način rekonstrukcija ne samo da predstavlja fuziju srpske i američke inovativnosti, već iskazujei poštovanje prema domaćem umetničkom izrazu. Rekonstrukcija ne podrazumeva samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranju temelja za prosperitetnu budućnost", rekao je Vesić.
 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: