"Napredak u pregovorima sa Iranom"

Nova runda pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu noćas je prekinuta i treba da bude nastavljena danas, iako je istekao rok za postizanje dogovora.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

08:14

Default images
Foto: Beta/AP

Rusija i Iran tvrde da je postugnut značajan napredak, dok SAD naglašavaju da nisu rešena sva sporna pitanja.

Razgovori šefova diplomatija Grupe pet plus jedan (SAD, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija plus Nemačka) i Irana prekinuti su noćas oko jedan posle ponoći, sat vremena pošto je istekao rok za postizanje preliminarnog dogovora o iranskom nuklearnom programu.

"Postignut je značajan napredak. Odlučili smo da nastavimo i nadamo se da ćemo danas zaključiti razgovore. Onda ćemo početi da radimo na finalnom dogovoru, koji treba da bude postignut do kraja juna", rekao je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Još optimističniju ocenu dao je ruski minisar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je rekao da je postugnut "principijelni dogovor o svim ključnim pitanjima".

On je dodao da će o finalnom dogovoru izvestiti Zarif i visoka predstavica EU Federika Mogerini.

Neimenovani američki diplomatski izvor rekao je, međutim, da nisu rešena sva važna pitanja vezana za iranski nuklearni program.

Predsednik SAD Barak Obama se sa svoje strane sinoć sastao sa članovima svog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Portparolka Saveta Bernadet Mihan rekla je da je Obama informisan o postignutom napretku u Lozani.

SAD i još pet svetskih sila pregovorima žele da ograniče iranski nuklearni program koji bi mogao da bude upotrebljen za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran demantuje da ima takve namere, ali želi dogovor da bi mu bile ukinute sankcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: