U decembru izbori u Vojvodini?

Ideja predsednika vojvođanskog parlamenta Ištvana Pastora da Vojvođani u jednom danu glasaju za pokrajinsku i lokalnu vlast mogla bi uskoro da dobije i potvrdu.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2015.

20:20

Default images
Foto: B92

Naime, naprednjaci najozbiljnije razmišljaju da 20. decembra budu održani i izbori na lokalu i za pokrajinski parlament.

Racionalnije i jeftnije je kako smatraju naprednjaci da se krajem godine spoji održavanje pokrajinskih i lokalnih izbora.

Ipak, da li će se već u decembru u Vojvodini ići na izbore reporteri B92 nisu mogli da dobiju potvrdu od nekoliko funkcionera te stranke. U ranijim izjavama naprednjaci su obrazlagali ideju o istovremenim izborima.

"Ne znam zašto se toliko insistira da se do poslednjeg dana ostane u fotelji. Ukoliko bi imali razvojene lokalne i pokrajinske izbore dva puta bi stranke plaćale kampanju, dva puta bi iz budžeta išao novac za biračke odbore, dva puta bi išao novac za izborne komisije. to bi sasvim sigurno koštalo nekoliko stotina miliona dinara“, rekao je potpredsednik SNS-a Igor Mirović

Za demokrate nije sporna ideja o spajanju izbora, nego datum.

“Ti izbori mogu biti održani u isto vreme, mi nismo protiv toga sve dok taj datum bude u okviru zakona. Ako zakon kaže da ti izbori treba da budu održani na proleće, 20. decembar znamo nije proleće i DS sasvim sigurno neće kršiti zakon da bi udovoljila tim nekim trenutnim potrebama“, rekla je Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke.

Ušteda bi trebalo da bude jedan od ključnih razloga kada se bude odlučivalo o mogućem spajanju lokalnih i pokrajinskih izbora, smatra analitičar Dejan Vuk Stanković.

“Opravdano je negde i sa političkog stanovišta jer pokrajinske i lokalne teme negde mogu da idu zajedno i utoliko održavanje i lokalnih i pokrajinskih izbora istovremeno bi omogućilo građanima da dođe do ušteda koje su preko potrebne u ovo vreme ekonomske krize. Omogućilo bi građanima da imaju uvid u te specifične lokalne i specifične pokrajinske teme“, rekao je Stanković.

Obaveza predsednika vojvođanske Skupštine je da najkasnije do marta 2016. godine raspiše izbore za pokrajinski parlament. Ipak, kako navodi Ištvan Pastor stvar je dogovora.

Jedna od opcija je i usvajanje novog zakona o lokalnim izborima koji bi omogućio izbore nekoliko meseci pre redovnog roka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: