"Brojne rane po telu Dadajeva"

Šef kremaljskog saveta za ljudska prava Mikail Fedotov čeka na dozvolu istražitelja da sutra poseti čečenskog policajca Zaura Dadajev.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2015.

19:06

Default images

Dadajev je osumnjičen da je ubio opozicionog aktivistu Borisa Nemcova.

Bivši potpredsednik vlade Nemcov, koji je postao otvoreni kritičar predsednika Putina, ubijen je sa četiri hica iz vatrenog oružja, 27. februara, blizu Kremlja.

Dadajev je navodno potpisao priznanje i u nedelju je optužen za ubistvo, zajedno sa Anzorom Gunaševom, koji je radio za privatno obezbeđenje, prenosi AFP.

Ta dvojica sa još trojicom osumljičenih, nalaze se u pritvoru, ali je juče član kremaljskog saveta za ljudska prava Andrej Babuškin, posle posete Dadadajevu, rekao da je on tvrdi da je nevin i da je priznanje potpisao, jer je bio mučen.

"Ne možemo potvrditi da je bio mučen, ali smo pronašli brojne rane na njegovom telu", kazao je Babuškin za AFP.

Ti navodi su izazvali ostru reakciju istražnog komiteta, pa su istražitelji ispitali i Babuškina i novinara, zbog mogućeg ometanja slučaja.

Amnesti intenešenel je naveo da su Babuškinove tvrdnje postavile veoma ozbiljna pitanja o pravednosti tih postupaka i podstakla špekulacije o mogućem zataškavanju.

Ubistvo Nemcova je zatalasalo opoziciju, koja tvrdi da Kremlj stoji iza ubistva jednog od svojih najvećih kritičara.

Istražitelji su naveli da se razmatra mogućnost da je Nemcov ubijen zbog podrške fransuskom satiričnom magazinu Šarli Hebdo, koji je napadnut zbog objavljivanja uvredljivih slika proroka Muhameda, ali njegovi bliski saradnici to odbacuiju kao apsurd.

Vlasti su takođe navele da se ispituje mogućnost da je Nemcov ubijen ubog kritikovanja uloge Rusije u ukrajinskom sukobu, ili kao pokušaj da se destabilizuje zemlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: